Svijet MERKEL O UJEDINJENJU NJEMAČKE

Istočnjaci su od 1990-e puno postigli

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se ujedinjenje Njemačke u proteklih 20 godina većim dijelom pokazalo kao uspjeh, usprkos jazu koji i dalje postoji između istoka i zapada zemlje

"Sve u svemu, rekla bih da su rezultati 20-godišnjeg razdoblja ujedinjenja većinom pozitivni. Toliko je uspješnih priča s istoka zemlje", kazala je Merkel za nedjeljno izdanje tjednika Super Illu uoči 20. godišnjice ujedinjenja 3. listopada.

Priznala je da još uvijek postoji nesrazmjer u odnosu istoka i zapada. Plaće na bivšem komunističkom istoku su manje, a nezaposlenost je veća.Također, stanovništvo na istoku se smanjilo za dva milijuna jer mladi ljudi u potrazi za poslom sele na zapad zemlje.

U društvu i dalje postoji podjela na istočnjake i zapadnjake. Prvi se žale da ih zapadnjaci tretiraju kao građane drugog reda, dok zapadni Nijemci istočnjacima prigovaraju da su nezahvalni i podsjećaju na vrlo visoku cijenu ujedinjenja.

Merkel smatra da je nakon ujedinjenja došlo do određenog otuđenja jer se sve potpuno promijenilo, od birokracije do tržišta rada.

"Ali istočnjaci su od 1990. puno postigli", tvrdi kancelarka, uvjerena da će istok po blagostanju dostići neke zapadne savezne države do 2019.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još