ABAS U UN-U:

'Izrael mora izabrati između mira i naselja'

25.09.2010 u 20:50

Bionic
Reading

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je u subotu u UN-u, dan prije završetka moratorija na izgradnju židovskih naselja na Zapadnoj Obali, izjavio da Izrael mora izabrati između mira i naselja

Abas je kritizirao izraelski mentalitet širenja i dominacije i rekao da 'njihove ranjene ruke još uvijek mogu držati granu masline', simbol mira. Moratorij na izraelsku istječe 26. rujna u ponoć i Palestinci i Sjedinjene Države traže od izraelske vlade da ga produže.

Američki predsjednik Barack Obama je inzistirao na tome tijekom govora na Općoj skupštini UN-a u četvrtak. Jedan izraelski visoki dužnosnik je u petak rekao da je Izrael spreman na kompromis između svih strana ako se podrazumijeva da neće biti zabrane gradnje naselja.

Premijer Benjamin Netanyahu ulaže intenzivne napore za postizanje takvog kompromisa prije istjeka moratorija 26. rujna, dodao je neimenovani izraelski dužnosnik i naglasio da je SAD jako uključen u traženje kompromisa.

Predsjednik Abas je obznanio da odbija svaki kompromis koji ne bi jamčio potpuni prekid naseljavanja, čak i ako to dovode u pitanje nastavak izravnih mirovnih pregovora s Izraelom koji su počeli 2. rujna pod okriljem Sjedinjenih Država.