JOSIPOVIĆ O SUSRETU S OBAMOM

'Istina je da je bilo kratko i srdačno'

24.09.2010 u 22:17

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u petak da je susret s američkim predsjednikom Barackom Obamom na svečanoj večeri za strane državnike koji sudjeluju na 65. zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku bio vrlo kratak ali srdačan

'Zaista je bilo kratko. Bilo je puno državnika i naravno da predsjednički par nije svakome mogao posvetiti puno vremena, zapravo svi smo dobili jednako malo vremena', rekao je Josipović hrvatskim novinarima u New Yorku.

'Bilo je to par riječi, o tome odakle sam, što sam, kakve su nam ambicije... zaista par riječi. Srdačan pozdrav, slikanje i druženje', opisao je Josipović susret tijekom svečane večere održane u četvrtak u Modernoj galeriji u New Yorku.

Izrazio je nadu da će biti prilike i za bilateralni susret s američkim predsjednikom.

Na pitanje o njegovom drugačijem pristupu u odnosu na one hrvatske čelnike koji su i najkraće susrete s američkim predsjednicima koristili za maksimalan publicitet i političke poene kod kuće, Josipović je odgovorio da 'voli reći istinu'.

'Znate ja u svemu pa i u tome volim govoriti istinu, svoj sam mandat započeo time da ljudima želim reći kako zaista je. Dakle točno je...susreo sam se, bilo je srdačno, bilo je korisno ali je bilo kratko, sukladno prilici. Prema tome nećemo govoriti ono što nije', rekao je Josipović.

Hrvatski je predsjednik u petak održao predavanje na uglednom newyorškom Sveučilištu Columbia, na temu 'Tranzicijska pravda: hrvatski i međunarodni odgovor na ratne zločine', u kojem je analizirao djelovanje hrvatskog pravosuđa i Haškog suda u utvrđivanju odgovornosti za zločine počinjene tijekom rata u Hrvatskoj 1990-ih.

Predavanje u ispunjenoj dvorani sveučilišne knjižnice održano je u okviru Foruma svjetskih čelnika, na kojem su ranije govorili i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, španjolski premijer Jose Luis Zapatero, turski predsjednik Abdullah Gul i drugi državnici.