100 GODINA ČUVANA TAJNA

Konačno otkriven pravi razlog potonuća Titanika

23.09.2010 u 16:24

Bionic
Reading

Najslavniji brod na svijetu sudario se sa santom leda 1912. godine u mirnoj noći bez vjetra i valova. Dosad se vjerovalo da je Titanik plovio prebrzo te da je ledena gromada uočena prekasno

Međutim, Louise Patten (56), spisateljica i praunuka drugog časnika Titanika, Charlesa Lightollera, najviše rangiranog među preživjelim pomorcima, u svojoj novoj knjizi otkriva sasvim drugačiju priču koju joj je prije 40 godina ispričala baka, a prema kojoj je glavni krivac za sudar bio kormilar.

Lightoller kobne noći sa 14. na 15. travnja nije bio na dužnosti, međutim nakon sudara na posljednjem sastanku na zapovjednom mostu od kolega je saznao što se dogodilo. Nakon havarije proglašen je herojem, a prešutio je istinu prilikom dva ispitivanja jer se bojao da bi vlasnik linije mogao bankrotirati, a njegovi kolege ostati bez posla.

'Da nije bilo greške, brod je mogao vrlo lako izbjeći santu', izjavila je Patten za Daily Telegraph. 'Umjesto da okrene Titanik ulijevo, kormilar Robert Hitchins se uspaničario kada je vidio santu pred brodom i okrenuo u krivom smjeru.'

Patten kaže da je to bilo vrijeme prelaska s jedara na parni pogon te da su sustavi upravljanja u nekim slučajevima bili potpuno suprotni. 'Nakon što je greška napravljena', objašnjava spisateljica, 'imali su samo četiri minute da promijene kurs, a kada je prvi zapovjednik William Murdoch uočio Hitchinsovu grešku i pokušao je ispraviti, već je bilo kasno.'

Lightoller je također čuo kada je čelnik kompanije White Line Star, J. Bruce Ismay, nagovorio kapetana da nastavi ploviti, što je znatno ubrzalo njegovo putovanje prema dnu.

'Da je Titanik stajao na mjestu, preživio bi bar do dolaska spasilačkog broda i nitko ne bi morao umrijeti', objasnila je Patten.

Titanik je u to vrijeme bio najveći putnički brod na svijetu. Nesreća se dogodila tijekom plovidbe iz Southamptona u Velikoj Britaniji za New York. Poginulo je više od 1500 putnika.

 

Simulacija potonuća