SVETI NOVAC

Papa brani vatikansku banku

23.09.2010 u 14:52

Bionic
Reading

Nerazumijevanje banaka uzrok je istrage protiv vatikanske banke zbog sumnje u pranje novca, koju provodi talijansko pravosuđe, objasnio je u četvrtak glasnogovornik Svete Stolice, otac Federico Lombardi i ponovio da oni imaju puno povjerenje u vodstvo vatikanske banke

U pismu objavljenom u britanskom dnevniku Financial Times, Lombardi 'želi da se to pitanje raščisti da bi se izbjeglo širenje netočnih informacija i spriječila moguća šteta radu Zavoda za vjerske poslove (IOR) ili ugledu direktora te ustanove', piše dpa.

Državno odvjetništvo u Rimu istražuje rad predsjednika banke Ettorea Gottija Tedeschija i jednog neimenovanog visokog dužnosnika Zavoda za vjerske poslove (IOR), a talijanske porezne vlasti preventivno su oduzele 23 milijuna eura položenih na IOR-ov račun u rimskoj podružnici banke Credito Artigiano sa sjedištem u Milanu.

'Sadašnji problem izazvan je nerazumijevanjem između IOR-a i banke koja je dobila nalog za transfer', piše Lombardi, a prenosi Reuters.

'Priroda i ciljevi transakcija' koje policija istražuje 'mogu biti vrlo jednostavno objašnjeni', dodaje u pismu.

Gotti Tedeschi je od imenovanja na dužnost 2009. radio tako da sve bude 'apsolutno transparentno' i u skladu sa zakonom, da bi Vatikan bio na takozvanoj bijeloj listi, objašnjava Lombardi.

Bijelu listu sastavlja Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OEC), na kojoj su zemlje koje primjenjuju međunarodne standarde u razmjeni informacija o porezu.

Istražitelji provjeravaju navodne povrede zakonskih odredaba o sprečavanju pranja novca, po kojima su banke dužne izvješćivati vlasti o svim transakcijama novčarskih ustanova sa sjedištem izvan EU-a.

Takva je ustanova IOR sa sjedištem u Vatikanu, koji upravlja računima vjerskih redova i drugih katoličkih udruga.

IOR je bio veliki dioničar talijanske Banco Ambrosiano, čija je propast 1982. izazvala velik skandal zbog sumnje u povezanost s organiziranim kriminalom.

Protiv tadašnjeg čelnika IOR-a, nadbiskupa Paula Marcinkusa vođena je istraga, ali je on kao vatikanski prelat bio zaštićen diplomatskim imunitetom.