JOSIPOVIĆ I BAN KI-MOON

'Afera s Juricom nije naštetila Hrvatskoj'

22.09.2010 u 20:33

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u srijedu se u New Yorku sastao s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom s kojim je razgovarao o položaju Hrvatske u sustavu UN-a, o stanju u regiji i drugim pitanjima

'Susret s glavnim tajnikom bio je još jedna potvrda da i relativno male zemlje, poput Hrvatske, mogu imati dobar ugled u Svjetskoj organizaciji i da mogu dati značajan doprinos', izjavio je Josipović hrvatskim novinarima u New Yorku.

Kao potvrdu ugleda Hrvatske na East Riveru istakao je nedavno imenovanje Ivana Šimonovića pomoćnikom glavnog tajnika UN-a za ljudska prava.

'Srećom imamo sada na vrlo visokoj dužnosti u UN-u našeg bivšeg ministra pravosuđa Ivana Šimonovića, što je još jedna znak da u Hrvatskoj postoje ljudi koji znaju, mogu i hoće', rekao je Josipović, izrazivši očekivanje da će u budućnosti i više hrvatskih dužnosnika biti angažirano u međunarodnim organizacijama.

Ban je na sastanku 'izrazio zadovoljstvo da je upravo dr. Šimonović postao zadužen za ljudska prava u UN-u i o tome je govorio s velikim simpatijama', rekao je Josipović dodajući kako je siguran da će 'Šimonović biti vrhunski zagovornik ljudskih prava'.

Na pitanje da li činjenica kako je Hrvat pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava podiže kriterije za zaštitu ljudskih prava u Hrvatskoj, kazao je kako na tom području i dalje ima problema, ali postoji napredak.

Kada je riječ o ljudskim pravima u Hrvatskoj svima je jasno da mi i dalje imamo probleme, bez obzira što je učinjen veliki napredak. O tome čitamo i u izvješćima međunarodnih organizacija', rekao je Josipović. Najbitnijim je ocijenio 'pozitivan trend', te izrazio uvjerenje da će sve institucije, hrvatska vlada i pravosuđe, učiniti sve da ljudska prava budu zaštićena.

Na pitanje je li afera s bivšim veleposlanikom RH pri UN-u Nevenom Juricom, zbog koje je Hrvatska gotovo četvrtinu svog mandata u Vijeću sigurnosti UN provela bez veleposlanika, štetila ugledu zemlje u sustavu UN-a, odgovorio je negativno, rekavši da nije stekao takav dojam. Pitanje potrošnje sredstava iz hrvatskog proračuna, nije pitanje od interesa za UN i ta afera nije percipirana u UN-u kao u Hrvatskoj, dodao je.

Josipović se u srijedu u New Yorku bilateralno sastao s predsjednicima Finske, Turske i Kostarike.