RUSKI ZNANSTVENICI

U pritvoru zbog špijuniranja za Kinu

22.09.2010 u 15:41

Bionic
Reading

Dvojica ruskih znanstvenika iz Sankt Peterburga pritvorena su pošto ih je FSB (Savezna služba sigurnosti, bivši KGB) osumnjičio za špijunažu u korist Kine, doznaje se u srijedu od odvjetnika jednog od znanstvenika

Svjatoslav Bobičev i Evgenij Afanasjev, profesori na tehničkom veleučilištu Baltijski vojenmeh u Sankt Peterburgu, ustanovi povezanoj s vojnom industrijom, uhićeni su 16. ožujka 2010. zbog 'veleizdaje i špijunaže', rekao je Bobičevov odvjetnik Dmitrij Agranovski.

Uhićenje ove dvojice dosad nije bilo objavljeno.

Dvojica znanstvenika vratila su se s poslovnog puta u Kinu, koju su 2009. više puta posjetili u sklopu suradnje s Politehničkim sveučilištem u Harbinu.

'Trenutačno su u Lefortovu (zatvor FSB-a u Moskvi), a sud u Moskvi nedavno je Svjatoslavu Bobičevu produljio pritvor do 16. siječnja 2011.', rekao je odvjetnik.

Odvjetnik nije komentirao optužbe protiv njegova branjenika.

Tehničko veleučilište Baltijski vojenmeh nije htjelo komentirati događaj.

Bobičev i Afanasjev su profesori na katedri za rakete i svemirske letjelice na tehničkom veleučilištu Baltijskom vojenmehu, ustanovi koja je bila zatvorenog tipa u doba Sovjetskog Saveza, a radila je na vojnom polju.