Svijet ZATOČEN U KAMERUNU

Oteti pomorac Stilin je živ i zdrav

Hrvatski pomorac Klaudio Stilin, otet 12. rujna u Kamerunu s još jednim stranim mornarom, dobro je, potvrdio je u srijedu za Hinu MVPEI, dodajući da je s otmičarima uspostavljen kontakt kako bi se pregovaralo o njihovu oslobađanju.

"Belgijski brodar Jan de Nul, vlasnik broda na kojem je izvršena otmica, stupio je u kontakt s otmičarima i hrvatskim pomorcem. On je živ i zdrav", kazao je dužnosnik ureda glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Hrvatski pomorac i njegov filipinski kolega oteti su na brodu "Amerigo Vespucci" u kamerunskoj luci Douala.

MVPEI objašnjava da je hrvatsko veleposlanstvo u Belgiji u kontaktu s kamerunskim veleposlanstvom u toj zemlji, te da je hrvatska strana obaviještena da je za oslobađanje talaca zaduženo kamerunsko ministarstvo obrane.

"Kamerun sada pokušava početi pregovore s otmičarima. Svrha pregovora je osloboditi taoce bez upotrebe sile", priopćeno je iz ureda glasnogovornika.

Na oslobađanju talaca radi i novoosnovani krizni stožer luksemburških vlasti, jer "Amerigo Vespucci" plovi pod luksemburškom zastavom.

Otmica je izvršena u večernjim satima 12. rujna dok se brod "Amerigo Vespucci" nalazio na istovaru u području luke Douala. Na brodu se inače nalaze još tri hrvatska pomorca.

Otmicu je s dva brza čamca izvršila nepoznata naoružana skupina čiji se identitet utvrđuje.

Strane uključene u oslobađanje pomoraca uvjerene su da se ne radi o politički motiviranoj otmici, već je motiv najvjerojatnije otkupnina.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još