IZ ZATVORA U SIDNEYJU

Kapetan Dragan opet traži puštanje na slobodu

22.09.2010 u 09:41

Bionic
Reading

Dragan Vasiljković, kojeg Hrvatska sumnjiči za ratni zločin i traži njegovo izručenje od Australije, u novom sudskom podnesku tvrdi da ga Hrvatska pokušava sudski goniti na temelju retrogradne primjene zakona pa stoga traži puštanje na slobodu, pišu u srijedu australski mediji

Prema pisanju lista Australian, Dragan Vasiljković (55) traži odštetu i trenutačno puštanje na slobodu iz zatvora u Sydneyju. Šest mjeseci nakon što je australski visoki sud donio odluku o tome da se Vasiljković izruči Hrvatskoj, on je podnio novi zahtjev saveznom sudu, tvrdeći da ga Hrvatska želi procesuirati na osnovi kaznenog zakonodavstva koje nije postojalo u trenutku kada su ti zločini navodno počinjeni.

Vasiljković, poznat i kao Daniel Snedden ili kapetan Dragan, uhićen je u svibnju nakon što se 43 dana skrivao te navodno pripremao na bijeg iz Australije. Trenutačno se nalazi u zatvoru Silverwater u Sydneyju.

Hrvatska je zahtjev za izručenjem Australiji uputila još 2006, a Vasiljkovića se sumnjiči za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u Kninu i Bruškoj u veljači 1993. te za ratni zločin protiv civila.

Prema pisanju Australiana, Hrvatska se poziva na članke 120. i 122. Kaznenog zakona Republike Hrvatske. U svom novom zahtjevu, Vasiljković tvrdi da se taj kazneni zakon nije primjenjivao do ožujka 1993. godine, odnosno da je stupio na snagu nakon vremena kada su ti zločini navodno počinjeni, piše Australian.

Vasiljkovićev odvjetnik Clive Evatt kazao je za Australian da se radi o zahtjevu za retrogradnom primjenom zakona. 'Ali ne možete nekog izručiti na temelju retrogradne primjene zakonodavstva', kazao je Evatt.

Hrvatski pak izvori za Australian kažu da su djela za koja se Vasiljković sumnjiči postojala kao kaznena djela i u ranijem kaznenom zakonu te da je 1993. naprosto preuzeto kazneno zakonodavstvo bivše države.

Vasiljković traži trenutačno puštanje na slobodu, kao i novčanu odštetu od hrvatskih i australskih vlasti zbog neosnovanog pritvora. Saslušanje u tom slučaju trebalo bi se održati sljedećeg tjedna.