Jaap de Hoop Scheffer

Čelnik NATO-a vidi mogućnost za suradnju s Rusijom i SAD-om

07.02.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Želi li NATO i ubuduće biti utjecajan, Europa mora obnoviti veze i s Rusijom i sa Sjedinjenim Državama, rekao je glavni tajnik Sjevernoatlantskoga saveza Jaap de Hoop Scheffer u subotu u Muenchenu na konferenciji o sigurnosti

Prema njegovim riječima, NATO u 2009. ima za to jedinstvenu priliku jer nova američka administracija uspostavlja novu obrambenu politiku, a i Rusija se trudi ojačati svoj utjecaj u vezi s određenim međunarodnim pitanjima.

Zato europski vođe sada imaju priliku zahtijevati ravnopravnost sa Sjedinjenim Državama, a Rusiji jasno reći što od nje očekuju, rekao je De Hoop Scheffer.

Kad je riječ o odnosima sa SAD-om, De Hoop Scheffer kaže da europski čelnici moraju dokazati spremnost da ponesu više vojnog tereta.

"'Sjedinjene Države žele ozbiljnog partnera. No žele samo savjetnika. One žele nekoga tko će im ponijeti dio teškog tereta', rekao je.

Dodao je da je europska želja da stekne više utjecaja unutar NATO-a 'neuvjerljiva' jer europski čelnici već govore o tome kako ne dolazi u obzir slanje dodatnih snaga u Afganistan, a SAD traži jačanje vojne nazočnosti u toj zemlji.

Na raspravi 45. muenchenske konferencije o sigurnosti koja je okupila svjetske čelnike, među kojima američkog potpredsjednika Joea Bidena, njemačku kancelarku Angelu Merkel, francuskoga predsjednika Nicolasa Sarkozyja i glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera, sudjelovat će i hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.