Svijet DUHOVNO I MATERIJALNO

Šef Vatikanske banke pod istragom zbog pranja novca

  • Autor: tportal.hr
  • 21.9.2010 15:00:16
  • 21.9.2010 14:01:11

Prvi čovjek vatikanske banke Ettore Gotti Tedeschi našao se pod istragom rimskog suda zbog sumnje da je sudjelovao u pranju bankinog novca, potvrdili su danas Reutersu pravosudni izvori

Ured šefa Vatikanske banke, baš kao i glasnogovornik Vatikana, nisu bili dostupni za komentar.

Reuters podsjeća da je Vatikanska banka, službeno poznata kao Institut za religijske radove IOR), posljednji puta spomenuta u kontekstu financijskog skandala još 1982, kada je bila uključena u sumnjivi stečaj Banco Ambrosiano, tada najveće talijanske privatne banke.

Nadbiskup Paul Macinkus u tom je slučaju osuđen zbog sudjelovanja u gubicima teškim 3,5 milijardi dolara.

Skandal je kasnije eskalirao ubojstvom dvojice čelnika banke među kojima i predsjednika Roberta Calvija koji je zbog svojih veza s Vatikanom bio poznat kao Božji bankar. Calvi je pronađen obješen ispod mosta Blackfriars u Londonu, a na njemu su otkriveni tragovi karakteristični za ritualno ubojstvo.

U novom slučaju osumnjičeni su Ettore Gotti Tedeschi i još jedan menadžer iz IOR-a zbog kršenja zakona o otkrivanju nezakonitih transakcija. Sredstva su privremeno zaplijenjena na računu u banci Credito Artigiano. Istražitelji sumnjaju da neki komitenti IOR koriste kao paravan za prikrivanje pranja novca i izbjegavanje poreza.

Tedeschi je nominiran 2009, a njegov je dolazak bio pozdravljen uz najave kako se radi o čovjeku koji će poslovanje IOR-a učiniti transparentnijim.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još