UKRAJINSKI MISTERIJI

Tužiteljstvo izgubilo dokaze o trovanju Juščenka?!

21.09.2010 u 13:27

Bionic
Reading

Do današnjeg dana nije službeno utvrđeno tko je unio TCDD dioksin u organizam bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka pred izbore 2004. - izbore na kojima je kasnije pobijedio. Prema pisanju lista Fokus, dokazi su propali kao da su ih čuvali u srednjoškolskom kemijskom laboratoriju, a ne u državnom tužiteljstvu

'Istraga, primjerice, više ne raspolaže nijednim uzorkom krvi bivšeg predsjednika, jer su svi uništeni - i to zajedno s epruvetama u kojima su se nalazili', tvrdi Fokusov izvor iz Tužiteljstva.

Zbog navedenih propusta, pred sudom bi (možda već i do kraja tjedna) trebala završiti Galina Klimovič, bivša šefica istrage pri Državnom tužiteljstvu za slučaj Viktor Juščenko

Viktor Juščenko bio je šarmantni i vrlo uspješni, ali od režima svrgnuti guverner centralne banke, predvodnik masovnog proturežimskog pokreta koji je na prijelazu iz 2004. u 2005. prisilio autoritarni poredak Leonida Kučme na povlačenje. Događaji su kasnije prozvani Narančasta revolucija.

Zadnjih mjeseci te predizborne kampanje Juščenkovo lice se izobličilo od tzv. kloraknama poprimivši maslinasto-sivu boju. Službena dijagnoza glasila je: trovanje dioksinom. Pristaše narančastog pokreta prozivale su ruske spec-službe, a Juščenko je spas potražio u bečkoj klinici.

U Državnom tužiteljstvu proteklih su godina tvrdili kako je slučaj praktički riješen i kako svi dokazi postoje. Juščenko je, dakle, otrovan 5. rujna 2004. u dači Volodimira Sacjuka, bivšeg šefa ukrajinskih tajnih službi. No sada ispada da nedostaju ključni dokazi o dozi dikosina u predsjednikovoj krvi, navodno nekoliko tisuća puta višoj od uobičajene.

Ukrajinskoj javnosti već odavno nije jasno tko tu koga zapravo truje. Slučaj Juščenko, naime, kasnije je masno eksploatiran za političke obračune čak i unutar narančaste koalicije, čija se petogodišnja vladavina svela uglavnom na fijasko, dovođenje države korak do stečaja i golemo razočaranje za demokratsku javnost u Ukrajini. Čak je i David Žvania, bivši politički saveznik i kum Juščenkovom djetetu, stao razglašavati da je priča o trovanju manipulacija te da su rezultati liječničke analize falsificirani, a Juščenko je Žvaniju optužio za sudjelovanje u trovanju.