EUROPO, SPAŠAVAJ!

Slovenski vapaj upomoć

21.09.2010 u 12:06

Bionic
Reading

Slovenski zastupnici u Europskom parlamentu najavili su da će Slovenija zatražiti pomoć iz europskog fonda solidarnosti za otklanjanje posljedica prošlotjednih poplava, javili su u utorak slovenski mediji

U svojim nastupima na sinoćnjem plenarnom zasjedanju i u pismima koja su uputili svojim kolegama u Europskom parlamentu, slovenski zastupnici Jelko Kacin i Tanja Fajon naveli su da su poplave koje su krajem prošlog tjedna pogodile Sloveniju napravile veliku štetu na prometnoj infrastrukturi i stambenom fondu te da je bilo smrtnih žrtava, stoga se te poplave mogu usporediti s onima u drugim državama srednje Europe u prošloj i ovoj godini.

Tanja Fajon, zastupnica Socijalnih demokrata (SD), koje vodi premijer Borut Pahor, navela je da će slovenska vlada vjerojatno morati zatražiti pomoć europskog fonda solidarnosti, a to je pomoć na koju imaju pravo države članice ako prirodne katastrofe naprave štetu koja prelazi tri milijarde eura ili ta šteta prelazi iznos od 0,6 posto BDP-a. Takvu pomoć iz fonda solidarnosti Slovenija je već jednom dobila, i to nakon poplava u jesen 2007. godine.