UPOZORENJE WHO-a

Olovo u krvi djece na sjeveru Kosova

06.02.2009 u 16:43

Bionic
Reading

Više od 70 romskih mališana iz kampova na sjeveru Kosova oboljelo je od trovanja olovom, a neki su i umrli. Predstavnici međunarodnih organizacija pozivaju Rome, Aškalije i Egipćane da napuste te kampove

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pozvali su Rome, Aškalije i Egipćane iz kampova u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici da ih napuste, a Vlada Kosova osigurat će im alternativni smještaj kako bi se izbjegla opasnost da djeca obole od olova u krvi, piše Deutsche Welle

Liječnik Dorit Nitzan rekao je da broj djece oboljele od olova u krvi opada, ali da je ta bolest i dalje prisutna.

'Liječnici iz WHO-a i ja možemo potvrditi da opada razina olova u krvi, ali situacija je i dalje veoma rizična i zato ih pozivamo da napuste kampove', rekao je Nitzan na konferenciji za novinare u Prištini.

I liječnik Skender Sulja iz WHO-a upozorava na to da olovo u krvi ugrožava zdravlje mnogih Mitrovčana. 'Svi građani Mitrovice izloženi su opasnosti od olova u krvi, a ekstremno visoke količine tog metala u krvi pronađene su kod Roma, Aškalija i Egipćana koji su živjeli i žive u kampovima', rekao je Sulja.

Predstavnici međunarodnih organizacija na Kosovu ističu da se industrijska zona u gradu na Ibru, koja je, po njegovim riječima, najopasnija u Europi, treba osigurati suvremenim zaštitnim mjerama.

Mnogi stanovnici kampova i Kosovske Mitrovice, ali i neki predstavnici međunarodnih organizacija koji se bave pitanjem Roma, sumnjaju u postojanje bolesti. Neki su jasno izjavljivali da je riječ o politizaciji slučaja.

Takvog mišljenja nije gradonačelnik Mitrovice i bivši kosovski premijer Bajram Redžepi, po struci liječnik.

'Bez obzira na to što je topionica prestala s radom prije više od četiri godine, posljedice trovanja olovom i drugim teškim metalima su dugoročne. One se sedimentiraju i u zemlji i napadaju ponajviše moždane stanice', rekao je Redžepi, dodajući da su romska djeca bila u kontaktu sa starim baterijama.

Oko 125 obitelji Roma, Aškalija i Egipćana, odnosno oko 560 osoba, živi u četirima kampovima na sjeveru Kosova.