POSJET VELIKOJ BRITANIJI

Papa beatificirao kardinala Newmana

19.09.2010 u 18:42

Bionic
Reading

Oko sedamdest tisuća vjernika okupilo se na misi u Cofton Parku u Birminghamu na kojoj je papa Benedikt XVI. blaženim proglasio engleskoga teologa i obraćenika na katoličanstvo - kardinala Johna Henrya Newmana

Misno slavlje u povodu beatifikacije kardinala Johna Henrya Newmana, kojemu je Vatikan priznao čuda, bilo je vrhunac Papina posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kardinal Newman 'izgorio' je u pokušaju da učvrsti ekumenske veze do te mjere da mu je, prilikom smrti, protestanski 'Evangelical Magazine' posvetio komentar u kojem je pisalo da u mnoštu svetaca rimskog kalendara ima samo nekoliko njih koji baš mogu biti smatrani svecima u načinu na koji je to bio kardinal Newman. Mudrost kardinala Newmana, na koju se Papa Ratzinger često pozivao, trebala bi biti dovoljan razlog da Benedikt nađe izlaz iz gomile problema u kojima se našla katolička zajednica.

Papa Benedikt ima namjeru, preko beatifikacije kardinala Newmana (London, 1801 – Birmingham, 1890), izvornog anglikanca, glasovitog katoličkog propovijednika, odgojitelja i doktora teologije, nastaviti s onime čime se bavio i sam Newman, učvršćivanjem ekumenskih veza.

Blaženi kardinal Newman svoj je um i svoje intelektualne sposobnosti posvetio problemima svoga vremena.

'Njegova razmišljanja o odnosu vjere i razuma, kao i o životnom prostoru religije u civiliziranom društvu te o potrebi prikladnog sveopćeg odgoja utemeljenog na Evanđelju, bila su vrlo važna ne samo za viktorijansku Englesku, već i danas mogu prosvijetliti mnoge u raznim krajevima svijeta', rekao je Papa u propovijedi.

Pohvalio je blaženikovu nesebičnu viziju odgoja prema kojoj intelektualna formacija, moralno ponašanje i vjerska obveza idu zajedno.

Benedikt XVI. posebno je istaknuo važnost školskoga odgoja i formacije mladih intelektualaca te naveo da je blaženik nastojao odgojiti smirene i razborite ljude koji poznaju ne samo povijest i kulturu, nego i vlastitu produbljenu vjeru, dodajući da su takvi ljudi potrebni i suvremenom društvu.

Treći put tijekom pohoda Papa je osudio nacizam. Naime, u propovijedi je Papa podsjetio i na 70. godišnjicu bitke za Britaniju, odajući poštovanje svima onima koji su žrtvovali svoje živote suprotstavljajući se zloj ideologiji nacističkoga režima.

Nakon mise i molitve Anđeoskog pozdravljenja, Papa je posjetio Oratorij sv. Filipa Nerija gdje je novi blaženik, kardinal Newman, živio nakon prijelaska iz Anglikanske u Katoličku crkvu.

Zatim je ručao s katoličkim biskupima iz Engleske, Škotske i Walesa.

Oko 18 sati po mjesnom vremenu započela je oproštajna svečanost nakon koje će Benedikt XVI. otputovati u Rim i zatim u palaču za odmor Castel Gandolfo gdje će ostati do kraja mjeseca.