REFERENDUM O SMANJENJU PARLAMENTA

Slovaci odlučuju o broju zastupnika

18.09.2010 u 10:04

Bionic
Reading

Slovaci danas izlaze na referendum o smanjenju broja zastupnika u parlamentu, ukidanju zastupničkog imuniteta i drugih beneficija političara te o ukidanju televizijske i radijske pretplate, javila je agencija TASR

Inicijativu za referendum pokrenula je stranka Slobode i solidarnosti (SaS) i prikupila potrebnih 350 tisuća potpisa za njegovo raspisivanje.

Vodeći političari iz vladinih i oporbenih redova kritizirali su referendum, a predsjednik države nazvao ga je zloupotrebom instituta izravne demokracije za promociju jedne stranke. No, prema zakonu, nije imao izbora i morao je raspisati referendum nakon što je utvrđeno da su prikupljeni potpisi važeći.

Slovaci će se tako danas moći izjasniti jesu li za smanjenje broja zastupnika u parlamentu sa 150 na 100, ukidanje zastupničkog imuniteta i postavljanja financijskog limita za njihov vozni park, uvođenje "on line" glasovanja, te ukidanje televizijske i radijske pretplate.

Da bi referendum bio važeći na njega mora izaći 50 posto plus jedan od 4,3 milijuna registriranih birača u Slovačkoj. Današnji referendum sedmi je od slovačke neovisnosti. Dosad je uspio samo jedan, o ulasku Slovačke u EU.

Po posljednjim anketama, referendumu se neće odazvati potreban broj birača.

SaS je nova liberalna stranka, osnovana tek prošle godine. Na parlamentarnim izborima u srpnju sve je iznenadila osvajanjem 12 posto glasova i 22 zastupnička mjesta u parlamentu. Danas je članica vladajuće koalicije desnog centra.