U AUSTRIJI

Vojska dimnim granatama izazvala lančani sudar

06.02.2009 u 15:26

Bionic
Reading

Austrijska vojska objavila je u petak rezultate interne istrage koja je pokazala da u vojnoj vježbi potkraj siječnja, koja je možda uzrokovala tešku nesreću na obližnjoj autocesti, nisu poštovana sigurnosna pravila

BEČ - U lančanom sudaru na autocesti u Korneuburgu u Austriji 22. siječnja poginula je jedna Čehinja, a ozlijeđeno je sedam osoba. U vrijeme sudara, na obližnjem poligonu austrijske vojske održavana je vježba tijekom koje je aktivirano pet dimnih granata.

Gusti dim koji se pritom razvio mogao bi biti uzrok sudara.

Internom vojnom istragom utvrđeno je da pri ispaljenju dimnih granata nedaleko od autoceste nisu poštovane sigurnosne odredbe. Iako su granate trebale biti aktivirane s najmanje 300 metara udaljenosti, autocesta je bila udaljena samo 110 metara.

Uzročna veza između aktiviranja granata i sudara "ne može se isključiti", potvrdio je general-bojnik Paul Kritsch, naglasivši da će to utvrditi državno odvjetništvo, koje je pokrenulo istragu protiv dvojice pripadnika vojske zbog sumnje u umorstvo i nanošenje ozljeda iz nehaja.

Udovac poginule Čehinje (32), majke šestogodišnje djevojčice, već je tužio austrijsku vojsku i zahtijeva naknadu za pretrpljene boli.