EKUMENSKI DIO POHODA

Papa o jedinstvu s anglikanskim biskupima

17.09.2010 u 20:02

Bionic
Reading

Na apostolskom putovanju u Ujedinjenom Kraljevstvu Sveti Otac se danas popodne u Lambethskoj palači u Londonu susreo s kanterburijskim nadbiskupom Rowanom Willimasom te anglikanskim biskupima iz raznih krajeva Ujedinjenog Kraljevstva te sa njihovim ekumenskim savjetnicima

Papa je izrazio radost što u Londonu može uzvratiti na brojne nadbiskupove posjete Rimu. Govoreći o povijesnome putu ekumenizma, rekao je kako je prije gotovo trideset godina Ivana Pavao II. s nadbiskupom Robertom Ruciem u kanterburijskoj katedrali, gdje je sveti Toma Becket vlastitom krvlju posvjedočio Krista, molio za dar jedinstva među Kristovim sljedbenicima.

'I danas molimo za taj dar, svjesni da će jedinstvo biti odgovor na molitve, po djelovanju Duha Svetoga koji ne prestaje obnavljati i voditi Crkvu u puninu istine', rekao je Sveti Otac, te dodao da ne namjerava govoriti o teškoćama na putu ekumenizma, jer su one poznate svima, no istaknuo je važnost zajedničkog svjedočenja u kulturi koja se sve više udaljuje od kršćanskih korijena, u pluralističkom društvu, posebno u Engleskoj, koje pogoduje susretu između raznih religija.

Papa je kazao da je to prigoda za kršćane da s članovima drugih vjerskih tradicija istražuju mogućnost svjedočenja nadnaravne dimenzije ljudske osobe i njezina poziva na svetost.

'U takvom je okruženju bitna ekumenska suradnja, ona će sigurno uroditi plodom u promidžbi mira i sklada u svijetu. Moramo svjedočiti svoju vjeru u jedinstvenost spasenja po Kristu, zajedno moramo tražiti dublje shvaćanje sredstava koja nam je Krist ostavio za postizanje spasenja', ustvrdio je Benedikt XVI. dodajući kako nam u tome može pomoći kardinal Newman. On je i nakon obraćenja na katoličku vjeru sačuvao prijateljstvo sa svojim bivšim kolegama, s njima je raspravljao o zaprekama na putu potpunoga jedinstva.

Papa je kazao da je kontekst dijaloga između katolika i anglikanaca jako uznapredovao od prvoga susreta, doduše privatnoga, između tadašnjega Papa Ivana XXIII. i nadbiskupa Geoffrey Fishera, 1960. godine.