EUROPSKA TURNEJA

Pahor bez izjava nakon sastanka sa Fillonom

06.02.2009 u 15:17

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor boravi u Parizu, gdje se tijekom jutra sastao s francuskim premijerom Francoisom Fillonom, uoči popodnevnog sastanka s predsjednikom Nicolasom Sarkozyem u sklopu posjeta kojemu je cilj razmjena informacija o europskim temama i financijskoj krizi te pojašnjavanje slovenskih pozicija o sporu s Hrvatskom oko granice i blokadi njenih pristupnih pregovora

PARIZ - Pahor nakon polusatnog susreta nije dao izjavu slovenskim novinarima, kako je to bilo predviđeno najavljenim programom, no to se svakako očekuje poslije sastanka s predsjednikom Sarkozyjem, s kojim se sastaje u 18 sati u predsjedničkoj palači Matignon.

Slovenski premijer je u Pariz doputovao iz Londona, gdje je u četvrtak i s premijerom Gordonom Brownom, a još više prilikom kasnijeg susreta s članovima gornjeg doma britanskog parlamenta, razgovarao i o odnosima Slovenije i Hrvatske. Pahor je rekao da je kod britanskih sugovornika naišao na razumijevanje stajališta Slovenije u sadašnjem prijeporu s Hrvatskom.

Slovenski mediji u vezi Pahorova sastanka Sarkozyjem, koji će se također dotaknuti odnosa s Hrvatskom, navode u petak da Francuska nema za sada nikakav novi prijedlog za rješenje slovensko-hrvatskog graničnog spora koji bi omogućio nastavak hrvatskih pristupnih pregovora, pri čemu se pozivaju na neimenovane francuske izvore.

Francuska je tijekom svog predsjedavanja EU-om potkraj prošle godine izašla s kompromisnim prijedlogom izjave kojom bi Hrvatska zajamčila da ne prejudicira granično pitanje tijekom svojih pregovora s EU-om, ali Slovenija nije bila spremna prihvatiti takvo rješenje.

Zbog toga nije poznato ostaje li ono i dalje "na stolu" kao osnova za razgovore budući da Češka kao sadašnja predsjedateljica nema novog prijedloga, a slovenski dužnosnici u zadnje vrijeme naglašavaju da je eventualno prihvaćanje posredovanja "vijeća mudraca" Europske komisije jedina realna šansa da se granični spor riješi do uključivanja Hrvatske u EU.