EKSPLOZIJA U DANSKOJ

Cilj bombaša bio list poznat po Muhamedovim karikaturama?

17.09.2010 u 18:35

Bionic
Reading

Muškarac koji je prošli tjedan izazvao manju eksploziju u kopenhaškom hotelu vjerojatno je planirao poslati pismo-bombu danskom listu koji je 2005. objavio karikature proroka Muhameda, rekla je danska policija u petak

Objava karikatura proroka Muhameda 2005. u listu Jyllands-Posten izazvala je prosvjede na Bliskom istoku, Africi i Aziji u kojima je najmanje 50 ljudi izgubilo život a danska su veleposlanstva paljena.

'Meta je vjerojatno bio Jyllands-Posten u Arhusu', rekao je istražitelj kopenhaške policije Svend Foldager na konferenciji za tisak. Foldager je rekao da je muškarac napravio pismo-bombu snage ručne granate. 'Prilično smo sigurni da je bila samo jedna bomba, ona koja je eksplodirala'.

Dvadesetčetverogodišnji Čečen kojeg je policija identificirala kao Lorsa Doukaeva s prebivalištem u Belgiji priveden je prošli petak u parku nakon eksplozije u zahodu hotela Jorgensen i nalazi se u pritvoru.

Foldager je rekao da je bomba eksplodirala sat vremena prije polaska autobusa u Belgiju za koji je Čečen imao kartu. On je rekao da Doukaev još uvijek odbija surađivati s policijom.