PAPA I S PREDSTAVNICIMA NEKRŠĆANSKIH RELIGIJA

Benedikt XVI. pozvao na mir i i na dijalog

17.09.2010 u 17:48

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. u u podne se na Sveučilištu Saint Mary's College Twickenhama u Londonu susreo sa šefovima kršćanskih i nekršćanskih religija Velike Britanije: židovima, muslimanima, hinduistima i sikha te je govorio protiv 'ostracizma ili progona' kojem su izvrgnuti vjernici obraćeni na kršćanstvo te zagovarao razumijevanje i otvorenost među religijama

Svatko treba 'slobodno slušati vlastitu savjest i ne smije zbog tog biti progonjen čak ako se s jedne vjeroispovijesti obratio na drugu', govorio je Papa pred 200 poglavara raznih kršćanskih zajednica i drugih velikih religija u Velikoj Britaniji.

'Napose mislim na situacije u pojedinim dijelovima svijeta gdje suradnja i dijalog između vjeroispovijesti zahtijevaju međusobno poštovanje, slobodu ispovijedanja vlastite vjere i sudjelovanje u javnom ispovijedanju te vjere', naglasio je.

Papa je ciljao na neke države u kojima su kršćani progonjeni. U poruci na Uskrs Benedikt XVI. je tako izrazio zabrinutost zbog sudbine 'kršćana kojima zbog njihove vjere prijeti progon, čak i smrt', pri čemu je imenovao Pakistan.

K tomu je nedavno, kad su Pakistan pogodile katastrofalne poplave, upozorio na 'sustavnu diskriminaciju' kršćana pri podjeli humanitarne pomoći.

U radnom dokumentu što ga je Vatikan pripremio za sinodu o Bliskom istoku u listopadu stoji da su kršćani 'glavne žrtve' u ratu u Iraku, da u Egiptu imaju teškoća zbog 'jačanja političkog islama', a u Turskoj je 'koncept laičke države problem za sveukupne vjerske slobode'.

Papa je istaknuo 'važnost dijaloga i suradnje s članovima drugih religija' te poručio: 'Kad se uspostavi to poštovanje i otvaranje, pripadnici svih vjera djelotvorno će zajedno raditi na postizanju mira i međusobna razumijevanja.'

Benedikt XVI. istaknuo je potrebu da se ima žara za svetim, što je zajedničko svim religijama. On se opredijelio za aktivan dijalog među religijama, da se uči jedni od drugih te je u tom kontekstu pozdravio mnoge ekumenske i međureligijske inicijative u Velikoj Britaniji.

Papa je zaključio svoj govor istaknuvši veliko poštovanje katolika prema vjernicima drugih religija i crkava te njihova obaveza da rade na stvaranju mostova pomirenja i povjerenja kako bi se 'izlječile rane prošlosti, a promovirali dobri odnosi među individuama i zajednicama'.

Nakon susreta se vratio u nuncijaturu na ručak i odmor, a u ovim trenutcima ima susret s kanterberijskim nadbiskupom i primasom Anglikanske crkve Rowanom Williamsonom.