MI5 UPOZORAVA

Građani Britanije na terorističkim treninzima u Somaliji

17.09.2010 u 14:30

Bionic
Reading

Šef britanske kontraobavještajne službe MI5 Jonathan Evans izjavio je u četvrtak da je Somalija posljednjih godina postala izvorište Al Kaidinih terorista u jednakoj mjeri kao i planinska plemenska područja Pakistana

MI5 procjenjuje da se više od stotinu građana s putovnicom Velike Britanije zaputilo u Somaliju, zemlju kaotično rascjepkanu uslijed 20-godišnjih ratova i humanitarnih kriza. Evans tvrdi da se tamo pridružuju Al Šababu (Pokret mladih mudžahedina, tj. mladih ratnika), pobunjeničkoj islamističkoj miliciji koja kontrolira južne i središnje predjele zemlje, ali i dio glavnog grada Mogadišua.

Na područjima koje kontrolira, Al Šabab navodno nastoji nametnuti šerijatsko pravo, napada UN-ove i općenito zapadne misije u regiji, a navodno je i povezan s najpoznatijom terorističkom organizacijom, Al Kaidom.

‘Britanska se vlada ne može izuzeti od odgovornosti da štiti svoje građane samo zato što kazneno pravo u određenim situacijama ne može ispuniti svoju svrhu. Bojim se da je samo pitanje vremena kada ćemo na našim ulicama gledati terorizam što će ga potaknuti oni koji danas ratuju uz Al Šabab’, izjavio je Evans koji Somaliju uspoređuje s Afganistanom u vrijeme talibana.

Građani Velike Britanije za koje se sumnja da sudjeluju u ‘džihadu’ u Somaliji porijeklom su iz raznih krajeva svijeta: Pakistana, Bangladeša, zapadne Afrike…
Evans je podsjetio da terorističku prijetnju njegovoj zemlji predstavljaju i grupe za otcjepljenje Sjeverne Irske. One danas okupljaju oko 600 ljudi, uključujući i bivše članove IRA-e.

Guaridan piše da istup šefa kontraobavještajne službe ide na adresu aktualne koalicijske vlade (konzervativci i liberalni demokrati), koja pred izbore najavljuje ukidanje antiterorističkih zakona, u javnosti često osporavanih zbog tajnosti njihove primjene i ugrožavanja sloboda pojedinca.

Evans je izjavio da bi se radije suočavao s kritikama zbog provođenja zakona nego vidio zavjeru kako se ostvaruje zato što MI5 nije na vrijeme reagirao.