Svijet INCIDENTI U PIRANSKOM ZALJEVU

SOVA nezakonito prisluškivala Janšu i Sanadera

Slovenske Dnevnik piše da je Slovenska obavještajno sigurnosna agencija (SOVA) nezakonito prisluškivala razgovor Ive Sanadera i Janeza Janše koji su 2004. navodno dogovarali incidente u Piranskom zaljevu

LJUBLJANA - Prema članku 21. zakona o SOVA-i, omogućeno je 'praćenje međunarodnog sistema veza' bez sudskog naloga, uz potpis direktora Agencije. Tako je tijekom godina SOVA prisluškivala razgovore sa više od 3000 telefonskih brojeva u inozemstvu.

Ustavni sud Slovenije potvrdio je da SOVA nezakonito koristi članak 21, jer se prisluškivanje ne smije odnositi na konkretnu osobu, već samo na tematiku razgovora.

Po toj logici i Janez Janša i Ivo Sanader, kao oštećene strane, mogu tužiti SOVA-u i tražiti odštetu za prisluškivanje.

Bivši slovenski premijer Anton Rop u lipnju 2007. godine rekao je da se praćenjem razgovora utvrdilo da je postojao 'dogovor' između 'slovenske i hrvatske strane' u vezi incidenata.

'Hrvatska vlada davala je direktive kada da dođe do incidenta i to neposredno prije izbora. Janša i Sanader dogovarali su se kad će doći do incidenata u Piranskom zaljevu', ustvrdio je Rop u razgovoru za RTV Slovenija.

Janša je u vrijeme razgovora bio predsjednik najjače oporbene stranke koja je na izborima iste jeseni osvojila relativnu većinu u parlamentu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još