BIJEG OD FATVE

Autorica karikatura Muhameda skriva se po uputi FBI-ja

17.09.2010 u 09:05

Bionic
Reading

Američka umjetnica, koja je svojom karikaturom pokrenula internetsku kampanju izrade crteža Muhameda, pobjegla je u anonimnost, javljaju njezine matične novine

Nakon što je svojom inicijativom navukla bijes islamskog svijeta, Molly Norris je, na upozorenje FBI-ja da je u životnoj opasnosti, promijenila ime i preselila se na nepoznatu lokaciju, piše Seattle Weekley.

'Zapravo je izbrisala svoj identitet i ušla u program zaštite svjedoka, međutim, bez pomoći države. Karikaturistica svoju situaciju uspoređuje s rakom - možda se ništa ne bi dogodilo, možda je stvar hitna i ozbiljna, a možda pak može ponovno iskrsnuti kada to bude najmanje očekivala', ističe list.

Kada su joj u FBI-u rekli da pripazi kada se kreće na javnim mjestima, Norris je odgovorila da 'barem neće biti zaokupljena samo sobom'. Komentar je, kaže, izmamio jedini osmijeh inače vrlo ozbiljnih agenata.

Umjetnica je u svojoj karikaturi u travnju, reagirajući na cenzuru jedne epizode crtanog filma 'South Parka' o Muhamedu, Isusu i drugim vjerskim likovima, nakon sličnih prijetnji autorima, predložila da 20. svibnja postane dan kada će svatko crtati Muhameda. Ideja je pokrenula osnivanje grupe na Facebooku Everybody Draw Muhammad Day čija su popularnost i članstvo vrlo brzo rasli. Na njoj su objavljivani crteži i karikature Muhameda, ali i likova iz drugih religija poput kršćanstva i hinduizma.

Budući da je za muslimane prikazivanje Muhamedova lika krajnje uvredljivo, inicijativa je izazvala burne prosvjede u Pakistanu u kojem je sud naredio blokiranje Facebooka.

Radikalni islamski poglavar u Jemenu Anwar al-Awlaki bacio je na Norris fatvu i pozvao svoje sljedbenike da je eliminiraju.

Umjetnica se u međuvremenu sprijateljila s nekim lokalnim islamskim vođama, među kojima i s čelnikom Vijeća za američko-islamske odnose u Seattleu, koji je rekao da njegova organizacija ne prihvaća politiku prijetnji nasiljem.