Svijet POSJET VELIKOJ BRITANIJI

Papa usporedio ateiste s nacistima

  • Autor: D. Pilsel
  • 16.9.2010 16:02:34
  • 16.9.2010 14:28:51

Nakon što ga je u edinburškoj zrakoplovnoj luci dočekao muž kraljice Elizabete II, Benedikt XVI se uputio u palaču Holyroodhouse, rezidenciju kraljice u Škotskoj, gdje je održao govor u kojem je pozdravio multietničnost i multikulturalnost britanskoga društva

No Papa je poseban naglasak stavio na hrabru borbu Britanaca protiv nacista osudivši još jednom jasnim riječima režim Adolfa Hitlera, režim koji je 'uništavao čovječnost i narode, naročito Židove', te je 'tražio društvo bez Boga'. U tom je smislu Benedikt XVI spomenuo i 'otrežnjujuće lekcije ekstremnog ateizma 20. stoljeća', a obrecnuo se i na 'agresivne forme sekularizma'.

Benedikt XVI je pohvalio tradiciju kršćanstva u Škotskoj i Engleskoj, hrabre kršćane kao što su bili William Wilberforce i David Livingstone, kojima se duguje borba za ukidanje robovlasništva, mirotvorna nastojanja britanske vlade i same kraljice u smirivanju napetosti u Sjevernoj Irskoj te ulogu Velike Britanije u osnivanju UN-a i u širenju mira i prosperiteta na planetu.

Na kraju svojega govora Papa je zazvao Božji blagoslov na kraljicu i sve Britance.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još