NOVI SKANDAL KATOLIČKE CRKVE

Nizozemski biskup seksualno zlostavljao djecu?

16.09.2010 u 14:20

Bionic
Reading

Jo Gijsen (78), umirovljeni biskup nizozemske biskupije Roermond, na jugu zemlje, optužen je za seksualno zlostavljanje bivšeg sjemeništarca

Žrtva, koja sada ima 64 godine, tvrdi da ga je, kad je imao 13 godina, Gijsen promatrao dok se samozadovoljavao u sjemeništu. Gijsen to negira. Žrtva optužuje i drugog svećenika da ga je tri puta seksualno napao.

Sama Crkva u Nizozemskoj je omogućila žrtvama pedofilije i seksualnog uznemiravanja da prozovu svećenike, pa i one koji su samo gledali tuđe seksualne radnje, jer se i to smatra zlostavljanjem.

Drugi svjedok tvrdi da se Gijsen uvlačio u krevete dječaka dok ih nije bilo u sobama i da je masturbirao. Tvrdi da se to događalo između 1952. i 1955.

Dnevnik NRCHandelsblad piše da je, već kao biskup, Gijsen znao o pedofilskom ponašanju barem jednoga svećenika, ali da nije ništa poduzeo.

Kada je Vatikan spremao izvještaj o tomu, Gijsen je dao ostavku Ivanu Pavlu II. U Nizozemskoj se provodi intenzivna istraga o pedofiliji katoličkih svećenika.

Postoji, naime, 900 optužbi, a najranije datiraju iz 1945. Istražnu komisiju vodi bivši ministar obrazovanja Wim Deetman, protestant.