U MIROVINU SA 65 GODINA

Rumunjska usvojila mirovinsku reformu

16.09.2010 u 12:07

Bionic
Reading

Rumunjski parlament usvojio je kasno u srijedu reformu mirovinskog sustava koja će se očitovati postupnim podizanjem dobne granice za odlazak u mirovinu na 65 godina, doznaje se iz izvora parlamenta.

Za taj dokument glasovalo je 170 zastupnika, dok su oporbeni zastupnici napustili dvoranu u znak prosvjeda protiv odbijanja nekoliko amandmana koje su predložili.

Prema tom zakonu, koji čini dio reformi u dogovoru s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Europskom unijom (EU), godina odlaska u mirovinu za muškarce će se dići na 65 godina do 2015., a za žene do 2030. godine.

"U praksi je sada dob odlaska u mirovinu 56 i pol godina za muškarce, a trebala bi biti 63, dok žene odlaze u mirovinu s 55 godina i sedam mjeseci, a trebale bi prema zakonu ići s 59 godina", objasnio je premijer Emil Boc.

"Ne možemo nastaviti s ovakvim sustavom prijevremenog odlaska u mirovinu", dodao je.

Liberalni zastupnik Victor Paul Dobre je upozorio zastupnike da "danas odlučuju o sudbini 5,5 milijuna umirovljenika koje upravo osuđuju na goleme žrtve".

Ministar rada Ioan Botis pak poručuje da "Rumunjska ne može ponuditi više nego što proizvodi".

"Kako se broj umirovljenika povećava, pada broj radnika", istaknuo je.

Javni sustav mirovina bilježi rastući deficit od 2008., a krajem 2010. će, kako se procjenjuje, iznositi tri milijarde eura. Država će zato biti prisiljena zadužiti se kako bi isplatila mirovine.