IZVANREDNI SAMIT EU-a

Romi na dnevnom redu Europe

16.09.2010 u 12:05

Bionic
Reading

Čelnici 27 zemalja članica EU-a okupili su se u četvrtak u Bruxellesu na jednodnevnom izvanrednom samitu posvećenom vanjskoj politici koji bi, međutim, mogao biti zasjenjen aferom nastalom zbog deportacije Roma iz Francuske u Rumunjsku i Bugarsku

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavio je da će pred svojim europskim kolegama objasniti francusku odluku, iako to pitanje nije na dnevnom redu sastanka na vrhu.

Europska komisija je početkom ovoga tjedna neuobičajeno oštro kritizirala Francusku zbog diskriminacijskog odnosa prema Romima i najavila da će protiv Pariza pokrenuti sudski postupak pred Europskim sudom pravde. Nakon toga uslijedio je pravi rat riječima s povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding, kojoj je Sarkozy poručio da bi njezina zemlja Luksemburg mogla primiti dio Roma koje Francuska šalje kući.

Belgijski premijer Yves Leterme, čija zemlja predsjedava EU-om u ovom polugodištu, izjavio je da je dužnost Komisije da nadzire primjenu europskog prava u zemljama članicama, što su neki francuski dužnosnici pokušali osporiti.

'Svi se slažu da je Komisija ta koja mora nadzirati provodi li Francuska obaveze koje je preuzela' u tom osjetljivom pitanju', izjavio je Leterme nakon dolaska na samit.

Glavna tema sastanka na vrhu je zajednička vanjska politika, odnosno odnosi EU-a sa strateškim partnerima.

Čelnici će također na radnom ručku razgovarati o jačanju koordinacije gospodarskih politika, na čemu radi radna skupina na čelu s predsjednikom Europskog vijeća Hermanomm Van Rompuyem