NAZVAO UK TREĆIM SVIJETOM

Kardinal Kasper minira Papin posjet

16.09.2010 u 00:07

Bionic
Reading

Donedavni predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana, njemački kardinal Walter Kasper, izazvao je prvi crkveni skandal vezan uz Papin posjet Velikoj Britaniji i otpao iz državne delegacije Svete Stolice 'zbog bolesti'

Kasper (77) izjavio je za njemački tjednik Focus da, kad stižete u međunarodnu londonsku zračnu luku Heatfrow, imate dojam da stižete negdje u Treći svijet!

Glasnogovornik Svete Stolice Federico Lombardi požurio je pojasniti da kardinal svojim izjavama nije imao namjeru ni na koji način uvrijediti Britance, iako je Kaspers bio vrlo jasan kad je kritizirao borbeni ateizam te zemlje.

Kasper, vrlo utjecajan i aktivan u svijetu ekumenizma, odjednom s Papom ne putuje, a obrazloženje je da je naglo dobio upalu mišića.

Kasper je također kritizirao zrakoplovnu kompaniju British Airways koja je 2006. natjerala jednu zaposlenicu da prestane nositi križ oko vrata na radnome mjestu.

Doduše, 2007. godine, priznao je kardinal, kompanija je u toj praksi popustila i sada vlada sloboda isticanja vjerskih simbola.

Jedan od urednika britanskog katoličkog lista The Tablet Clifford Longley izjavio je da je kardinal 'lupetao' te da njegove izjave neće štetiti pohodu Benedikta XVI.