PUČKI KONZERVATIVCI

Uspjeh 'Tea Party' na republikanskim predizborima

15.09.2010 u 23:36

Bionic
Reading

Konzervativni pučki pokret 'Tea Party' potvrdio je svoju snagu na predizborima za američke kongresne i lokalne izbore u studenome, nakon što su u utorak njegovi kandidati porazili republikanske u saveznim državama Delaware i New York, uz izjednačeni rezultat iz New Hampshireu

U Delawareu je konzervativna politička komentatorica Christine O'Donnell lako pobijedila kongresmena s devet mandata Mike Castlea na predizborima za Senat SAD, dajući 'Tea Party' pokretu još jednu značajnu pobjedu nad kandidatima koje podupire Republikanska stranka.

'Mi, narod imat ćemo ponovno svoj glas u Washingtonu. Mi ćemo obnoviti Ameriku', rekla je O'Donnell pristašama slaveći pobjedu u Doveru.

O'Donnell je osvojila više od 53 posto glasova, a Castle 46 posto, nakon ogorčene kampanje koja je otkrila unutarnju borbu između konzervativnih pristaša pokreta i umjerenije stranačke strukture.

O'Donnell je dobila potporu bivše guvernerke Aljaske Sarah Palin kao i 150.000 dolara od tzv. 'Tea Party Expressa', dok je Castle na kampanju potrošio više od pet milijuna dolara, izvješćuju američki mediji.

U New Yorku je konzervativac Carl Paladino podržan od 'Tea Party' pokreta pobijedio Ricka Lazia na republikanski predizborima za guvernera, dok je u New Hampshireu kandidat pokreta Ovide Lamontagne bio izjednačen s bivšim državnim odvjetnikom Kelly Ayotteom u borbi za senatsku kandidaturu republikanaca nakon 85 posto prebrojanih glasova.

Kandidati iza kojih stoji 'Tea Perty' pokret osvojili su najmanje osam velikih republikanskih nominacija u cijelom SAD-u ove godine, na Aljasci, u Delawareu, Floridi, Kentucky, Nevadi, New Yorku, Pennsylvaniji i Utahu. 'Tea Party' kandidati također su pokazali zavidnu snagu u brojnim drugim izborima na regionalnoj i lokalnoj razini.

Politički analitičari u SAD pitaju se je li moguće da ti kandidati s desnog krila republikanskog izbornog tijela mogu pobijediti demokratske suparnike na kongresnim izborima studenom, kada će ulog biti veći, a odlučivat će svi birači. Ocjenjuje se, primjerice, da pobjeda O'Donnell u Delewareu povećava izglede demokrata da zadrže to mjesto u Senatu, koje je nekada pripadalo potpredsjedniku Joe Bidenu, kao i da sačuvaju većinu u tom domu.

Od ostalih rezultata predizbora održanih u utorak, demokratski veteran, 80-godišnji kongresnik Charles Rangel pobijedio je na predizborima u New Yorku za svoj 21 mandat, usprkos optužbi za kršenje etike, dok je gradonačelnik Washingtona Adrian Fenty izgubio predizbore od predsjednika gradske skupštine Vincenta Graya.

Predizbori održani u utorak posljednji su prije glasovanja koje će se održati 2. studenoga, za nešto manje od sedam tjedana. Na njemu će Amerikanci birati cijeli saziv Predstavničkog doma Kongresa, trećinu Senata, više od polovice guvernera i tisuće lokalnih dužnosnika i vijećnika.