SPORNA ŽIDOVSKA NASELJA

Razgovori u Egiptu bez napretka

14.09.2010 u 23:33

Bionic
Reading

Dva izravna susreta palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u utorak u egipatskom ljetovalištu Šarm el-Šeiku nisu uspjela ukloniti strah da će razgovore ugroziti prijepor zbog židovskih naselja

U dva sastanka, koje su, čini se, obilježile napetosti, posredovali su državna tajnica SAD-a Hillary Rodham Clinton i izaslanik Washingtona za Bliski istok George Mitchell. Oboje su ustrajali da Izrael ne bi trebao nastaviti gradnju židovskih naselja na Zapadnoj obali.

'Danas su dvije strane počele ozbiljne razgovore o bitnim pitanjima', rekao je Mitchell nakon prvog kruga razgovora koji su trajali sat i 40 minuta, ali nije objavljen nikakav konkretan rezultat.

Nakon ručka s Hillary Clinton i egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom izraelski i palestinski čelnik održali su drugi, neplaniran, sastanak uz posredovanje SAD-a. Abas i Netanyahu su se zatim pripremili za odlazak iz egipatskog ljetovališta. Razgovori bi se trebali nastaviti u srijedu u Jeruzalemu.

'Predsjednik Abas i premijer Netanyahu ponovili su svoju namjeru da pristup pregovorima bude u dobroj vjeri i s ozbiljnim namjerama', rekao je Mitchell glede razgovora koji su ponovno počeli u rujnu u Washingtonu.

Na upit o planiranu nastavku gradnje židovskih naselja na Zapadnoj obali, pitanja za koje se kaže da opterećuje sastanke, Mitchell je rekao da SAD želi obustavu gradnje.

'Držimo da je razborito produžiti moratorij', rekao je Mitchell. Izraelska obustava gradnje završava 26. rujna, a Ofir Gendelman, Netanyahuov pomoćnik, novinarima je u Šarm el-Šeiku rekao da Izrael "'neće produžiti moratorij'. No dodao je i da su 'svjesni osjetljivosti tog pitanja za Palestince i žele naći način da se to prevlada i nastavi ići naprijed'.

Izraelci odbacuju potpuno zamrzavanje gradnje, a Palestinci se protive svakoj novoj gradnji naselja. Abas je pak zaprijetio da će napustiti pregovore ako se gradnja nastavi. Palestinski su dužnosnici naselja nazvali 'ispitom' izraelskih namjera u razgovorima.