O PEDOFILIJI NI RIJEČI

Papa napao medije, pobačaj i homoseksualce

14.09.2010 u 10:34

Bionic
Reading

Primivši novog njemačkog veleposlanika pri Svetoj Stolici, Waltera Jürgena Schmida te uoči puta u Veliku Britaniju (u četvrtak), odakle stižu žestoke kritike na njegov račun, papa Benedikt XVI. je napao medije, vlade i parlamente te progresivne teologe koji kritiziraju Vatikan, ali 'ne vide cjelinu i zbog toga nisu vjerni istini'

Papa smatra da mediji iznevjeruju istinu i prestaju graditi solidarno društvo kada, zbog jake konkurencije na tržištu, misle da su pozvani izazvati najveću pozornost, ističuću sam sukob kao vijest, iako se često događa da zbog toga stradava sama istina o događajima.

'To je posebno problematično', dodao je Papa u aluziji na kritike koje stižu iz raznih vlada i parlamenata, ali i naprednih teologa, 'kada ljudi s jakim autoritetom osuđuju druge, a da nisu sposobni sagledati sve aspekte nekog problema', u čemu se vidi aluzija da nedavne kritike španjolskog isusovca, misionara u El Salvadoru i vodećeg teologa oslobođenja Jona Sobrina koji je kazao da je katolička hijerarhija izdala Isusa okrenuvši leđa siromašnima i djeci - žrtvama pedofilije.

U govoru njemačkom veleposlaniku, Papa je još jednom odbio homoseksualne brakove koji prema njemu 'negiraju kršćanski koncept braka i obitelji te ga iskorjenjuju iz suvremenog društva, jačajući proces moralne relativizacije te opće konfuzije o vrijednostima u društvu'.

Papa je ocijenio brak kao 'odnos muža i žene koji je uvijek otvoren procesu transmisije života te da je zbog toga potrebna kultura osobe'.

Benedikt nije zaboravio pozvati na oštar nadzor 'novih mogućnosti kojih daju biotehnologija i medicina' te je naglasio da se treba odbaciti svaka manipulacija ljudskih životom i svako kršenje integriteta i digniteta ljudske osobe.

Papa je osudio i pobačaj. 'Kada se već u majčinoj utrobi počinje razlikovati između života koji se smije živjeti i onaj koji nije vrijedan provesti, neće se spasiti ni druga razdoblja života, a ponajmanje u bolesti ili starosti', kazao je Benedikt XVI.