BUĐENJE I NIJEKANJE

Papu Benedikta rastužili belgijski pedofili

13.09.2010 u 22:50

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. duboko tuguje nakon što je otkriven opseg pedofilskih skandala u belgijskoj crkvi tijekom proteklih desetljeća, izjavio je u ponedjeljak navečer na belgijskoj televiziji vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi

'Papa duboko tuguje nakon što je prošlog tjedna objavljeno izvješće povjerenstva belgijske crkve koje je izazvalo šok u zemlji', rekao je za privatni belgijski televizijski kanal RTL-TVI glasnogovornik Svete Stolice iz Rima.

'To izvješće otkriva veliku patnju žrtava i upućuje na još veću težinu zločina', dodao je.

'Mislim da će Papa imati priliku za sljedećeg putovanja u Veliku Britaniju govoriti o tom problemu i ponovno osuditi počinjene zločine', rekao je Lombardi

Tijekom toga povijesnog posjeta od četvrtka do nedjelje Papa će ponovno pozivati Crkvu na obnovu i potaknuti je da učini sve kako se tako mrska nedjela ne bi ponovila, rekao je Lombardi.

Izvješće odbora za praćenje tužbi zbog seksualnog zlostavljanja, koji je osnovala Katolička crkva, a vodi ga neovisni dječji psihijatar Peter Adrianssens, otkriva da je stiglo 500 tužbi žrtava i da je 13 osoba počinilo samoubojstvo.

Belgijski biskup Roger Vangheluwe, koji je otišao s dužnosti u travnju nakon priznanja da je napastovao nećaka, objavio je u nedjelju 'povlačenje kako bi razmislio o svojem životu i budućnosti', a sve su jači pritisci da ga se isključi iz Crkve, o čemu će odlučiti Papa.

Nakon njegova priznanja, nekoliko stotina ljudi prijavilo je seksualno zlostavljanje posebnom odboru Katoličke crkve, rekao je Adriaenssens, koji predsjeda odborom.