Svijet OPSKRBA ZA AFGANISTAN

SAD razmatra Uzbekistan kao zamjensku bazu

  • Autor: Hina
  • 6.2.2009 8:31:56
  • 6.2.2009 8:26:53

Sjedinjene Države razmatraju mogućnost ponovne uspostave vojne suradnje s Uzbekistanom s obzirom na nesigurnu budućnost obližnje zračne baze koja je glavna arterija za vojnike i opskrbu u sve širem afganistanskom ratu, rekli su dužnosnici SAD-a u četvrtak

Dužnosnici ministarstva obrane su rekli da razmatraju opcije za pravce opskrbe u polukrugu nacija od središnje Azije do Perzijskog zaljeva koje bi se mogle uporabiti umjesto strateške zračne baze u Kirgistanu.

Uzbekistan je iznenađujući kandidat jer su diplomatski odnosi između SAD-a i Uzbekistana u najboljem slučaju nategnuti. Uzbeci su protjerali SAD iz baze na njihovom tlu 2005. a dvije države od tada razmjenjuju optužbe.

Dužnosnici, koji su rekli da žele ostati neimenovani jer su planovi preliminarni a SAD još uvijek pregovara s Kirgistanom, su rekli da je planiranje zamjene za zračnu bazu Manas u Kirgistanu osiguranje za slučaj da vlada u Biškeku ostvari svoju prijetnju da će istjerati SAD iz baze koja opslužuje 15.000 pripadnika snaga SAD-a koji svakog mjeseca idu u i iz Afganistana, te omogućuje dopremu 500 tona robe.

Nekoliko dužnosnika je reklo da će se rasprava s Kirgistanom na kraju svesti na novac: ili će SAD pristati na znatno povećanje najma ili će Kirgistan popustiti pod ruskim pritiskom da istjera SAD.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još