VRIJEME JE ZA AKCIJU

Obama poziva Kongres da hitno donese zakon o poticajima

06.02.2009 u 08:10

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je upozorio da se gospodarska kriza produbljuje i pozvao zastupnike u Senatu da budu na razini trenutka, dovrše raspravu i hitno izglasaju paket gospodarskih poticaja

‘Vrijeme za govore je prošlo. Sada je vrijeme za akciju’, rekao je Obama u govoru koji je održao u ministarstvu energetike. On je pozvao zastupnike obiju stranaka da budu dorasli trenutku i pošalju mu na potpisivanje zakon, kako bi započeo oporavak američkog gospodarstva pogođenog najtežom gospodarskom krizom u više desetljeća.

Obama je istaknuo kako bi ‘već danas rado vidio dodatna poboljšanja’ zakona, što je poruka upućena skupini umjerenih senatora koji nastoje smanjiti paket s trenutačno dosegnutih oko 920 milijardi dolara.
Skupina od 12 demokratskih i pet republikanskih senatora u četvrtak navečer zasjeda iza zatvorenih vrata nastojeći smanjiti paket na oko 800 milijardi dolara, izvijestile su američke TV mreže.

Prošloga je tjedna Predstavnički dom Kongresa prihvatio paket gospodarskih poticaja od 819 milijardi dolara, bez ijednog republikanskog glasa.
Ako Senat prihvati predloženi zakon, idućeg bi se tjedna usklađivala dva prijedloga, a plan je da se do 15. veljače usklađeni prijedlog uputi Obami na potpis.

Demokrati u oba doma imaju uvjerljivu većinu, no da bi spriječili opstruiranje donošenja zakona u Senatu treba im 60 glasova, koje nakon četiri dana rasprave o zakonu o poticajima još nisu osigurali.
‘Oni ne mogu držati predsjednika SAD-a za taoca. Varaju se ako misle da će oni ponovo napisati taj zakon i da će Barack Obama odustati’, izjavio je čelnik senatske većine Harry Reid.

Republikanci pak govore kako ni predsjednik niti kongresni čelnici demokrata nisu voljni naći s njima zajednički interes u prvom velikom zakonu nove administracije.

‘Nemamo sadržajne pregovore...to je loš početak. Obama je dao demokratima slobodu djelovanja da ušutkaju republikance u Predstavničkom domu i sada u Senatu, ne mislim da je to dobro’, izjavio je senator John McCain, Obamin republikanski protukandidat na predsjedničkim izborima.

Zakon o gospodarskim poticajima je mješavina saveznih ulaganja i poreznih olakšica, koji bi po navodima predlagača trebala sačuvati ili stvoriti tri milijuna radnih mjesta, smanjiti poreze radnicima nižih prihoda, te osigurati sredstva za naknade i zdravstvenu skrb nezaposlenima, bonove za hranu socijalno ugroženima te financiranje za zdravstvo, prosvjetu i javne radove na obnovi prometne infrastrukture, te elektroenergetske i vodoprivredne mreže.