STRESNA ATMOSFERA

Novi val samoubojstava u France Telecomu

12.09.2010 u 18:35

Bionic
Reading

Pet najnovijih slučajeva samoubojstava radnika kompanije France Telecom izazvalo je zabrinutost u ovoj kompaniji u kojoj se 58 zaposlenih ubilo od 2008. godine, javlja DPA

Ukupno 23 zaposlenika oduzela su sebi život samo ove godine, ali za sada nije jasno jesu li samoubojstva povezana s uvjetima rada u ovom gigantu u kojem radi oko 100.000 ljudi.

Pariško tužiteljstvo pokrenulo je istragu u vezi sa samoubojstvima u travnju na osnovu prijave koju je podnio radnički sindikat optužujući France Telecom za namjerno stvaranje stresne radne atmosfere tjerajući radnike da daju otkaz kako bi smanjili broj zaposlenih i time smanjili troškove. France Telecom je poludržavna kompanija i većina radnika kompanije ima status državnih činovnika i kompanija ih po zakonu ne može otpustiti.

U nedavnom izvještaju o uvjetima rada u ovoj kompaniji, koji je podnijet pariškom tužilaštvu, zaključuje se da se optužnica može podići protiv kompanije zbog 'moralnog maltretiranja' radnika.

Sud u Parizu u srpnju ove godine donio je odluku da je jedno od samoubojstava povezano s uvjetima rada, nakon što je 51-godišnja žrtva ostavila oproštajnu poruku u kojoj je navela uvjete rada i radnu atmosferu kao razlog samoubojstva.