DMITRIJ MEDVEDEV:

Demokracija je katastrofa za Rusiju

10.09.2010 u 16:05

Bionic
Reading

Zanimljive izjave frcaju iz ruskog Jaroslavlja, gdje se od 9. do 10. rujna održava Svjetski politički forum s preko 500 sudionika. Započelo je iznenađujuće kritičkim osvrtima na 'ruski put' demokracije, i to u trenucima kad su u dvorani bili prisutni neki od najmoćnijih predstavnika domaćeg režima

Sergej Mitrohin, vođa opozicijske ruske strančice Jabloko (Jabuka), pozvao je predsjednika Dmitrija Medvedeva da se odupre utjecaju premijera Vladimira Putina, za kojeg je uvriježeno mišljenje da je i dalje neformalno najjača osoba na ruskoj političkoj sceni iako tehnički više ne radi u Kremlju nego u Bijelom domu.

'Putin je započeo s revolucijom oligarha. Vrijeme je da Medvedev pokrene kontrarevoluciju', kazao je Mitrohin, aludirajući vjerojatno i na tobožnju kritiku, a zapravo vladinu podršku nekim pohlepnim tajkunima u vrijeme recesije.

Još jedan oporbenjak, Leonid Gozman, rusku je demokraciju nazvao imitacijom, i to u trenucima kad je u dvorani bio Vladislav Surkov iz Predsjedničkog ureda, čovjek kojeg godinama nazivaju 'glavnim ideologom' Kremlja.

Surkov se, prema pisanju Moscow Timesa, samo nasmiješio i kasnije novinarima odgovorio da Rusija razvija vlastitu, 'suverenu demokraciju' te da on za sebe 'ne zna je li demokrat, ali zna da je slobodna osoba'.

Dnevnik Kommersant piše kako je u današnjem trenutku teško razjasniti prolazi li Rusija kroz razdoblje rane demokracije ili možda ranog autoritarizma pod utjecajem Vladimira Putina i vojno-obavještajnog aparata. Većina politologa ruski sustav definira kao 'elektorsku i delegiranu pseudodemokraciju s elementima birokratskog autoritarizma'.

Dmitrij Medvedev
je kao pokrovitelj ovog skupa priznao da je odnos prema demokraciji u Rusiji 'složena stvar'.

'Govore nam o parlamentarnoj demokraciji. Naši prijatelji iz Kirgistana krenuli su tim putem. No za Rusiju kao i - bojim se, za Kirgistan - parlamentarna demokracija znači katastrofu. Modernizaciju zatečenog političkog sustava neophodno je provoditi oprezno i postepeno', rekao je Medvedev. Pritom demokraciju vidi kao neosporni uvjet za razvoj zemlje.

Bivši generalni sekretar NATO-a George Roberston istaknuo je da forum u Jaroslavlju 'omogućava Rusiji iskazati svoju pozitivnu ulogu u svijetu te pokazati da se ne boji konstruktivnih kritika'. To se, inače, smatra jednom od insajderskih zadaća Medvedeva – dopustiti određenu kritiku sustava i postavljati temeljne ciglice nekakvom, zasad još maglovitom dvostranačju. Kritičari režima uvjereni su, pak, da je to samo kremaljska kozmetika koja prikriva autoritarnu filozofiju upravljanja nesagledivom ruskom državom.