IZGUBLJENO VRIJEME?

Devet godina nakon rušenja Blizanaca

11.09.2010 u 07:00

Bionic
Reading

SAD obilježava devetu godišnjicu terorističkih napada Al Qaede na New York i Washington, u kojima je 11. rujna 2001. godine ubijeno gotovo tri tisuće ljudi

Otada su pokrenuti, ali ne i (uspješno) završeni ratovi u Iraku i Afganistanu, Bin Laden nije uhvaćen i Al Qaeda je opstala, premda oslabljena.

Povrh svega, najomraženiji dan u novijoj američkoj povijesti ove godine prate dodatne kontroverze oko izgradnje islamskog kulturnog centra i džamije nedaleko od Ground Zeroa te spaljivanja Kurana na Floridi.

BOLNO PRISJEĆANJE

Dostojanstveno čitanje imena 2751 poginulih uz polaganje vijenaca prekinut će zvuk gradskih sirena koji će točno u 8.56 sati, vrijeme kada je oteti američki zrakoplov kojim su upravljali teroristi udario u sjeverni neboder, građanima New Yorka iznova prizvati bolno sjećanje na sve što su pretrpjeli i sve koje su izgubili.

Samo 15 minuta kasnije oglasit će se opet zvona kao podsjetnik na trenutak u kojem se u južni neboder zaletio i drugi zrakoplov, nepovratno mijenjajući budućnost. No premda se štošta promijenilo, neke su stvari ostale iste.

GRADNJA DŽAMIJE, SPALJIVANJE KURANA
, NEUHVAĆENI BIN LADEN

 

Iako dio obitelji žrtava 11. rujna podržava gradnju islamskog centra, tome se kao provokaciji protivi velika većina stanovnika New Yorka. Kao i pastor Terry Jones s Floride, koji je za danas najavio, pa privremeno odgodio, spaljivanje Kurana, a taj je plan već doživio brojne osude.

S druge strane, većina Amerikanaca sve više sumnja u uhićenje Bin Ladena, ali se danas manje boji terorizma nego ranije, pogotovo manje negoli u vrijeme histerije nakon samih napada.

Njih je koordinirano izvelo 20 pripadnika Al Qaede pomoću četiri oteta putnička zrakoplova na transkontinentalnim letovima s istočne na zapadnu obalu SAD-a. Prva dva zrakoplova zabila su se u tornjeve Blizance Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku.

Stravične eksplozije i požari izazvani avionskim gorivom poremetili su statiku divovskih zgrada visokih 110 katova i one su se survale odnoseći u smrt više od 2.700 zaposlenih te pripadnika spasilačkih službi.

Treći je zrakoplov udario zgradu Pentagona u predgrađu Washingtona, odnijevši 184 žrtve, a četvrti se zrakoplov, za koji se vjeruje da je bio usmjeren na Bijelu kuću ili Kongres, srušio u polje u Pennsylvaniji nakon napada putnika na otmičare.

RAT PROTIV TERORIZMA - NOVE NEVINE ŽRTVE

Nakon toga je tadašnji predsjednik George W. Bush odlučio krenuti u 'rat protiv terorizma' u Afganistanu i u Iraku, ali se to nije pokazalo odveć uspješnim. Afganistan mnogi smatraju novim američkim Vijetnamom, ratom u kojem su nastale tolike nove i nepotrebne žrtve na obje strane.

Al-Qaeda je oslabljena, povukla se u Pakistan, ali i dalje predstavlja smrtonosnu prijetnju koja nadahnjuje nove teroriste i srodne skupine na akciju, upozoravaju mnogi stručnjaci i dužnosnici.

Međutim, državni će dužnosnici, pa i aktualni predsjednik Barack Obama koji je naslijedio Bushove ratove, građane uvjeravati u američku uspješnost, ali malo će to, čak i manje od utjehe, značiti žrtvama i njihovim obiteljima.

BEZ ODŠTETE,  BOLESNI, U POTRAZI ZA NAJMILIJIMA

Mnogi se od njih i dalje muče po sudovima, nastojeći riješiti odštetu za gubitak najmilijih, a mnogi vatrogasci i policajci koji su sudjelovali u spašavanju i raščišćavanju ruševina mrtvi su ili su danas nesposobni za rad, bolesni zbog udisanja prašine i dima koji su tih dana prekrivali cijele četvrti, još danima nakon napada.

Malo će žrtvama značiti i spomenici, ali ipak da se ne zaboravi, premda je dosad jedini dovršen spomenik u čast žrtvama onaj podignut ispred Pentagona, dok su spomenici u New Yorku i Pennsylvaniji još u fazi gradnje.

Pogotovo zato što ni svih tih proteklih devet godina nisu pronađeni ni identificirani posmrtni ostaci svih nestalih, a ne treba ni spominjati koliko ima onih koji ili uopće ne vjeruju da je do napada došlo onako kako službeni Washington prikazuje, ili smatra da se to svakako moglo spriječiti.

SJEĆANJE I SLUŽENJE ZAJEDNICI ZA BOLJE DANE

Unatoč tome, državni će se dužnosnici pokazivati na komemorativnim skupovima diljem SAD-a, dok su građani pozvani da se uključe u mnogobrojne volonterske aktivnosti. Od organiziranja vožnje učenika do knjižnica, osnivanja ekipa za dnevne šetnje, prikupljanja rabljene odjeće i obuće za pomoć siromašnima, sakupljanja viškova svježih namirnica s farmi, vrtova, trgovina i restorana te priprema zajednice za prirodne katastrofe.

Obama je, naime, 11. rujna proglasio Nacionalnim danom sjećanja i služenja zajednici. On će obilježiti godišnjicu na memorijalnoj službi u Pentagonu, dok će potpredsjednik Joe Biden sudjelovati na komemoraciji u New Yorku na mjestu srušenih Blizanaca. Prva dama Michelle Obama i bivša prva dama Laura Bush govorit će na prigodnom skupu u Pennsylvaniji.

Napad na World Trade Centar