ZBOG REZOLUCIJE O KOSOVU

Jeremić će podnijeti ostavku?

10.09.2010 u 13:57

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Boris Tadić razgovarat će s ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem o mogućim promjenama u vodstvu tog ministarstva, pri čemu je moguće da Jeremić ostane na tom mjestu, kao i da se svojevoljno ili na Tadićev zahtjev povuče s dužnosti, prenosi u petak beogradski list Danas.

Jeremićevu ostavku proteklih dana su zahtijevali oporbene Liberalnodemokratska partija (LDP) i Nova Srbija. Pozdravljajući dogovor Srbije i EU oko rezolucije, LDP je priopćio kako prvi sljedeći korak treba biti Jeremićevo podnošenje ostavke ili njegova smjena odmah po povratku iz New Yorka, jer je dogovor Srbije i EU, po njihovoj ocjeni, ujedno i poraz Jeremićeve politike i stila stalnog guranja u poraze i konfrontacije sa svijetom.

Pojedine oporbene stranke bile su pri stajalištu da bi, u slučaju da rezolucija ne prođe u UN-u značilo promašaj srbijanske vanjske politike te da onda treba tražiti smjenu ne samo Jeremića nego cijele Vlade. Vođa Srpske napredne stranke, nastale nakon rascjepa među radikalima, Tomislav Nikolić kazao je da će zahtijevati da premijer Mirko Cvetković i ministar vanjskih poslova odu s dužnosti u slučaju "poraza" prvotnog nacrta srbijanske rezolucije o Kosovu u UN-u, podsjeća Danas.

Pozvavši se na neimenovane izvore u srbijanskom državnom vrhu, taj dnevnik navodi kako Tadić još nije odlučio hoće li Jeremić ostati vođa srbijanske diplomacije.

U ovom trenutku su, kako se ističe, otvorene sve mogućnosti - da Jeremić zadrži ministarski položaj, da predsjednik Tadić zatraži da se Jeremić povuče, kao i da Jeremić sam podnese ostavku.

Jeremić
je, po neslužbenim spoznajama, u razgovorima u srbijanskom državnom vrhu u povodu zahtjeva najmoćnijih članica Europske unije (EU) da Beograd odustane od prijedloga rezolucije o Kosovu, bio zagovornik 'tvrđeg' pristupa.

Po pisanju beogradskog lista, Jeremić je bio pri stajalištu da se s EU-om treba dogovoriti, ali i da konačno rješenje mora sadržavati bar jedan od dvaju ključnih načela - protivljenje jednostranim odcjepljenjima i poziv na dijalog o svim otvorenim pitanjima. No zajednička rezolucija Srbije i EU-a ne sadrži ni jednu od tih dvaju načela.

Opća skupština UN-a u četvrtak je jednoglasno prihvatila rezoluciju o Kosovu, prijedlog koje je Srbija uskladila s EU-om. Ona otvara put za dijalog Beograda i Prištine o unaprjeđenju međusobnih odnosa, ali je iz nje izostavljena prvotna ocjena o 'jednostranu odcjepljenju' Kosova.