ŽIVE STIJENE

Kako se kamenje šeće Dolinom smrti?

09.09.2010 u 12:18

Bionic
Reading

Kamenje, koje se samo kreće pustinjom Nacionalnog parka Death Valley u Kaliforniji i Nevadi, već desetljećima zbunjuje znanstvenike

Neko od njih putuje samo, drugo u savršeno sinkroniziranim parovima. Za sobom ostavljaju tragove nalik na otiske automobilskih guma. Ponekad putuju nizbrdo, međutim često i uzbrdo, katkad i brzinom ljudskog hoda. Na kraju nekih tragova uopće nema kamenja, a nitko ih nikada nije vidio kako se kreću. Jedan od najvećih, nazvan Karen, težak je preko 300 kilograma.

Te pojave, koje podsjećaju na neobične fenomene iz 'Zvjezdanih staza', s manje ili više (ne)uspjeha istražuju se još od 1940-ih. Mnoge predložene teorije pokazale su se pogrešnima, no čini se da je NASA-in tim konačno uspio riješiti zagonetku.

Naime, skupina studenata pod vodstvom NASA-inog Centra Goddard Space Flight otkrila je da kamenje za zimskih dana pluta po pustinji na ledenim pojasevima. Ogrlice od leda formiraju vode koje teku s okolnih brežuljaka i smrzavaju se u kontaktu s hladnim kamenjem. Nove bujice i vjetrovi potom ih nose sve dok se led, koji je lakši od vode pa smanjuje njihovu težinu, ne otopi, objasnila je Cynthia Cheung, voditeljica projekta.

Kako bi istražio različite hipoteze, tim je u podnožju kamenja na dubini od nekoliko centimetara postavio malene senzore - higrokrone - koji su pratili temperature, vlažnost i protok vode. Uređaji su pokazali da je temperatura vode u parku u ožujku blizu ledišta, što pogoduje stvaranju smrznutih plutača.

Neke ranije teorije pretpostavljale su da kamenje pokreću izuzetno snažne oluje, no novi rezultati otkrivaju da vlažnost tla znatno smanjuje trenje, tako da kamenje lako klizi i pri manjim vjetrovima. Budući da se neki od objekata i sami uglavnom sastoje od leda, s vremenom se otapaju pa na kraju staze ponekad nema ničega.

Ledene ogrlice objašnjavaju i zašto su neki tragovi na početku uski, a poslije sve širi. Naime, kako se led otapa, kamen tone sve dublje dok konačno ne zapne i stane.

Tim ipak ističe da postoji mogućnost da u procesu sudjeluje više faktora koje tek treba razjasniti.

'Surove pustinjske mikroklime stvaraju različite sile, tako da možda postoji više različitih objašnjenja za kretanje kamenja', zaključila je Cheung.