Svijet FRANCUSKI ZAHTJEV

Rumunjska mora hitno integrirati Rome

Francuska će tražiti od Rumunjske pokretanje hitnog nacionalnog plana integracije Roma, rekao je u četvrtak francuski državni tajnik europskih poslova Pierre Lellouche tijekom posjeta Bukureštu.

"Francuska će tražiti od Rumunjske suradnju policije i pravosudnih instanci, kao i u borbi protiv trgovine ljudima i na integraciji Roma u Rumunjskoj pokretanjem hitnog nacionalnog plana 2010.-2013.", rekao je Lellouche novinarima prije razgovora s nekoliko rumunjskih dužnosnika.

Lellouche koji se nalazi u jednodnevnom posjetu Bukureštu s francuskim ministrom za imigraciju Ericom Bessonom, smatra da bi se za plan mogli koristiti europski fondovi od milijardu eura.

Pariz se nada da će se tijekom tog posjeta Rumunjska obvezati na integraciju Roma na svom području, uključujući i Rome vraćene iz Francuske, dodao je Lellouche.

U Rumunjskoj živi najbrojnija europska zajednica Roma od između 530.000 do 2,5 milijuna osoba.

Jedino će europska strategija omogućiti nošenje s problemima i legitimnim očekivanjima milijuna Roma koji žive u EU, ocijenio je rumunjski ministar vanjskih poslova Teodor Baconschi u četvrtak, prije posjeta dvojice francuskih ministara.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još