Svijet PROCEDURALNI NEDOSTACI

Mladić ipak nije proglašen mrtvim

Zahtjev obitelji odbjeglog haaškog optuženika Ratka Mladića da on bude proglašen mrtvim, podnesen sudu u Beogradu sredinom lipnja, odbijen je zbog proceduralnih nedostataka, prenose u srijedu beogradski elektronički mediji.

Po riječima glasnogovornice tog suda, na pravomoćno rješenje o odbacivanju zahtjeva nije podnesena žalba, ali Mladićeva obitelj ima pravo podnijeti novi zahtjev.

Odvjetnik Mladićeve obitelji Miloš Šaljić prilikom podnošenja zahtjeva 16. lipnja kazao je kako se Mladićeva obitelj na taj korak odlučila uzimajući u obzir činjenicu da o Mladiću već sedam godina nema nikakvih informacija te da je on imao ozbiljne zdravstvene probleme zbog kojih ne bi mogao preživjeti bez ozbiljne medicinske njege.

"Mladić je još 1996. godine preležao težak moždani udar, uz to je imao i koronarne i gastroenterološke probleme. Kada se uz sve to uzmu u obzir teški uvjeti kojima je on mogao biti izložen i nedostatak medicinske njege, moguće je da on više nije živ", kazao je Šaljić.

Ratko Mladić, bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba, optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući i optužnicu za genocid.

Zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem optužen je za genocid u Srebrenici 1995. zbog pokolja 8000 Bošnjaka i za 43-mjesečnu opsadu Sarajeva.

Mladić je još u bijegu, a Karadžić je uhićen u Srbiji u srpnju 2008. i u pritvoru je u Den Haagu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još