LJUBITELJI HITLERA JOŠ NE POSUSTAJU

Ekstremni neonacisti pokušali osvojiti vrtiće

08.09.2010 u 16:03

Bionic
Reading

Njemački ministar unutarnjih poslova naredio je racije u prostorijama udruge HNG, organizacije za pomoć nacionalističkim zatvorenicima koja je bila često krinka za širenje neonacizma, a nakon pojava pokušaja uvlačenja neonacističkih ideja u vrtiće i odgoj najmanjih, za kandidate koji bi trebali raditi u vrtićima propisan je poseban test

Organizacija za pomoć nacionalističkim zatvorenicima i njihovim bližnjima, skraćeno HNG, jedno je od najstarijih neonacističkih udruženja u Njemačkoj, osnovano još 1979. godine. Broji preko 600 članova, koji su

posvećeni suptilnom širenju nacističke ideologije, što se kamuflira u navodni humanitarni rad sa zatvorenicima. Službeni cilj HNG-a glasi 'pomoć i podrška tzv. nacionalnim zatvorenicima', no to u praksi znači ohrabrivanje rasističkih stavova i relativiziranje Hitlerovih zločina, pa i poricanje holokausta, što je u Njemačkoj zakonom zabranjeno.

Svemu tome na kraj je odlučio stati trenutni ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizière, koji je jučer naredio veliku raciju prostorija koje koristi HNG u čak devet njemačkih saveznih pokrajina. Pretraženo je tridesetak ureda i stanova, u kojima su zaplijenjeni mnogi kompromitirajući materijali. Cilj njemačke policije je sakupiti dovoljno dokaza kako bi se HNG konačno uspješno zabranio. 'Ekstremno desne skupine poput HNG-a nisu u skladu s njemačkim zakonima te prijete društvu svojim neonacističkim djelovanjem', poručili su medijima iz ministarstva. Njemačka tajna služba odavno prati HNG, u čije se članstvo ubrajaju i agresivni neonacisti spremni na nasilje, što je jedan od razloga za moguću zabranu.

Dok policija istražuje HNG, u pokrajini Mecklenburg-Vorpommern lokalne se vlasti bore protiv neonacista koji žele raditi u vrtićima kao odgajatelji! Zato je od 1. kolovoza ove godine uvedena praksa da se kandidati za rad s djecom u vrtićima moraju izjasniti podržavaju li njemački ustav i demokratski poredak.

Iako se to može na prvi pogled činiti pomalo paranoično, policiji i javnosti su u međuvremenu poznati slučajevi poput onoga u istočnonjemačkom gradiću Bartowu, gdje je lokalni vrtić htio voditi član ekstremne Nacionalne partije Njemačke (NPD), s ciljem da djecu indoktrinira svojom neonacističkom ideologijom. Časopis ekstremne desnice Deutsche Stimme (Njemački glas) pak u svojim uvodnicima poziva sve neonaciste da djecu odgajaju u 'nacionalističkom duhu'. Iako su to izdvojene pojave, vlasti u Mecklenburg-Vorpommern ne žele riskirati, no iako mogu spriječiti prodor neonacista u odgojno-obrazovni sustav, ono čemu roditelji svoju djecu uče doma ostaje izvan njihova domašaja.