PARADA PONOSA 2010.

Tisuće se spremaju na 'razbijanje gay parade!'

08.09.2010 u 15:01

Bionic
Reading

Posljednja gay parada u Beogradu završila je prilično tragično, a sudeći prema najavama, ni ovogodišnja neće proći bez incidenata

Posljednja gay parada u Beogradu organizirana je 30. lipnja 2001. godine i završila je katastrofalno. Pripadnici navijačkih i ekstremnih desničarnih skupina pretukli su više sudionika parade, sukobili se s policijom, a nastradalo je i podosta slučajnih prolaznika.

Nakon više od devet godina neodržavanja, u Beogradu će se 10. listopada održati gay parada Pride Belgrade 2010. Objava za medije predstavnika organizatora nije se ni osušila, a na Facebooku se pojavila anti-gay grupa koja poziva na nasilje.

Grupa naziva 10.10.2010. Razbijanje Gej Parade u samo nekoliko sati od osnivanja prikupila je gotovo 5.000 članova, spremnih da spomenutog datuma nasiljem prekinu održavanje Parade Ponosa 2010.

Ipak, 'normalni' korisnici interneta odlučili su uzeti stvari u svoje ruke. Na društvenim mrežama Twitter i Facebook upućen je poziv svim ne-homofobima da prijavljivanjem grupe administratorima Facebooka izbrišu ovaj sadržaj koji poziva na mržnju. Akcija je uspjela jer je u nešto više od sat vremena sporna grupa izbrisana.

Nažalost, nakon njezinog brisanja na Facebooku je osvanula sva sila drugih anti-gay grupa koje također pozivaju na nasilje 10. listopada.

Organizatori ovogodišnje gay parade Parada Ponosa 2010 u Beogradu su Gej strejt alijansa (GSA) i Kvirija – centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti (Kvirija centar), uz podršku i pomoć Grupe za podršku gej muškarcima iz Novog Sada. Organizatori se nadaju da će parada proći bez incidenata.