Svijet PROTJERIVANJE ROMA

Parlament EU-a protiv francuske ksenofobije

Većina europarlamentaraca oštro je jučer osudila francusku politiku protjerivanja Roma, a socijalisti i liberali su se okomili na predsjednika Europskog vijeća Josea Manuela Barrosa jer je odbio izravno prozvati predsjednika Nicolasa Sarkozyja i francusku vladu

U oštroj je raspravi uloga Barrosa okarakterizirana kao ridikulozna i skandalozna. Zastupnici su napali i potpredsjednicu Vijeća Viviane Reding, povjerenicu za pravdu, ljudska prava i građanstvo, koja se također suzdržala od kritike francuske politike prema Romima.

Martin Shultz, idući predsjednik parlamenta, rekao je Barrosu da je očito i svima jasno, osim njemu, da Sarkozyjeva vlada provodi lov na vještice.

Bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt kazao je da je situacija u Francuskoj neprihvatljiva, ali da to nije izolirani slučaj, jer više vlada podliježe iskušenjima populizma i ksenofobije.

Predstavnik zelenih Daniel Cohn Bendit je izazvao Barrosa da kaže protivi li se Francuska europskoj pravnoj stečevini ili da se makne s govornice.

Swoboda: Slijedi li zatvaranje u logore?

'Ovo je skandal', rekao je u ime socijalista Hanes Swoboda i dodao: 'Nakon Francuske javit će se Mađarska i Italija koje će zatvarati Rome u logore!'

Barroso se slabo branio, a spasila ga je Viviane Reding koja je replicirala ljutitim parlamentarcima tako što ih je prozvala jer dosad nisu puno učinili za promociju Roma u svojim zemljama te zato što su ignorirali sastanak na vrhu o romskom pitanju u travnju u Córdobi.

'Tko je tamo bio?', pitala je i odgovorila: 'Bila sam ja, dva španjolska ministra, jedan ministar iz Finske i jedan državni tajnik iz Francuske. Vas tamo nije bilo.'

Kako je tekla rasprava, tako se i dvorana praznila. Pri kraju okršaja, pred jedva stotinjak zastupnika, najavljena je rezolucija o Francuskoj koja će sutra biti na dnevnom redu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još