'ANARHIZAM NIJE TERORIZAM'

Hrvatski anarhist sedam mjeseci zatočen u Srbiji

08.09.2010 u 08:10

Bionic
Reading

Anarhist iz Zagreba Davor Bilić sedam mjeseci ne može izaći iz Srbije, jer mu je tamošnja policija oduzela putovnicu i do danas mu je nije vratila, piše Jutarnji list. Anarhosindikalistička mreža Hrvatske upozorava da Bilić preživljava zahvaljujući pomoći koju dobije od prijatelja, a oni se spremaju 13. rujna ispred Ministarstva pravde u Beogradu održati protest solidarnosti Biliću

Prema pisanju Jutarnjeg, Davor Bilić uhićen je 17. veljače ove godine, jer je na suđenju 'beogradskoj šestorki', anarhistima optuženima da su u kolovozu 2009. bacili Molotovljev koktel na grčko veleposlanstvo u Beogradu, nosio transparent 'Anarhizam nije terorizam'.

Transparent je prislonio na staklo sudnice beogradske Palače pravde pa ga je privela policija. Zadržan je 48 sati u pritvoru pod optužbom da je izvršio 'krivično djelo ometanja pravde'.

'Beogradska šestorka' oslobođena je 16. lipnja ove godine, a njihov simpatizer još uvijek ne može kući, jer je sud odbacio optužni prijedlog protiv njega, ali se tužiteljstvo žalilo. Sud ni pet mjeseci nakon toga nije razmotrio žalbu tužiteljstva pa Davor Bilić ne može dobiti putovnicu.