PRIJEZIR PREMA ISLAMU

Oštre kritike američke crkve koja želi spaliti Kuran

07.09.2010 u 21:46

Bionic
Reading

Oštre kritike američkoj crkvi, koja je najavila javno spaljivanje Kurana u utorak, stižu iz cijelog svijeta, s upozorenjem da bi se time iskazao krajnji prijezir prema islamu i ugrozili životi vojnika iz zapadnog svijeta u arapskom svijetu, javljaju agencije.

Crkva Dove World Outreach Center, fundamentalistička kršćanska zajednica s Floride, namjerava spaliti primjerke islamske svete knjige Kurana u subotu, čime želi obilježiti devetu godišnjicu napada islamističke radikalne mreže Al-Kaide na SAD 11. rujna 2001. Taj potez već su u ponedjeljak snažno kritizirali Afganistanci i visoki američki časnici koji služe ondje, a u utorak im se pridružio i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

"Snažno to osuđujem... Mislim da su takve akcije u potpunoj suprotnosti sa svim vrijednostima za koje se zalažemo i borimo", rekao je Rasmussen novinarima u Washingtonu, kako prenosi Reuters.

"Jasno da postoji i opasnost od negativnih posljedica za sigurnost naših vojnika", rekao je glavni tajnik NATO-a uoči sastanka s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Bude li taj plan proveden u djelo, poslužit će za talibansku propagandu u Afganistanu i osnažiti protuameričko raspoloženje u muslimanskom svijetu, upozorio je, po AFP-u, general David Petraeus, koji zapovijeda međunarodnim snagama NATO-a (Isaf) i američkim snagama u Afganistanu.

"Vrlo sam zabrinut zbog mogućih posljedica. To bi moglo ugroziti ne samo vojnike nego i cijeli projekt u Afganistanu", rekao je general.

"To je točno tip djelovanja koji iskorištavaju talibani za svoje ciljeve i posljedice bi mogle biti ozbiljne", dodao je Petraeus. Najavljeni događaj javno je osudilo i američko veleposlanstvo u Kabulu.

Reagirao je i Iran, poručivši kako bi taj čin mogao izazvati "nekontrolirane" reakcije.

"Savjetujemo zapadnim zemljama da spriječe zloporabu slobode izražavanja vrijeđanjem svetih knjiga, jer se u suprotnom osjećaji koje će to izazvati u muslimanskom svijetu neće moći kontrolirati", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u Teheranu.

Najavljeno spaljivanje Kurana moglo bi izazvati napetosti i u najnapučenijoj muslimanskoj zemlji na svijetu Indoneziji, boji se tamošnja manjinska kršćanska zajednica. Savez koji okuplja 20 tisuća protestantskih kršćanskih crkava u Indoneziji uputio je pismo Obami u kojem ga moli da intervenira i ne dopusti spaljivanje Kurana.

Stotinjak radikalnih muslimana već je potkraj kolovoza prosvjedovalo ispred veleposlanstva SAD-a u Džakarti, prijeteći započinjanjem svetog rata ako Dove World Outreach Center ustraje u svojoj nakani.

Dove World Outreach Center, koji se na internetskoj stranici opisuje kao "novozavjetna, karizmatska, nedenominacijska crkva", tvrdi kako želi "prokazati islam" kao "nasilnu i tlačiteljsku vjeru", pri čemu ističe natpis "Islam nečastivi".

Upitan za reakciju nakon osude generala Petraeusa, pastor floridske crkve Terry Jones za CNN je rekao kako "generalove riječi uzimaju vrlo ozbiljno i da su zabrinuti" te da se zbog toga mole, ali su odlučni učiniti što su najavili.

"Shvaćamo da bi taj čin doista mogao uvrijediti muslimane. No smatramo da je poruka koju pokušavamo prenijeti mnogo važnija od toga da se netko nađe uvrijeđen. Vjerujemo da se ne smije uzmicati pred opasnostima islama", rekao je pastor.