ZLOČINI IZ 2. SVJETSKOG RATA

U Sloveniji otkrivena nova masovna grobnica

07.09.2010 u 22:06

Bionic
Reading

U Sloveniji je sredinom prošlog tjedna otkrivena nova masovna grobnica s oko 700 žrtava stradalih netom nakon što je završio Drugi svjetski rat, objavili su slovenski mediji

Po mišljenju austrijskih povjesničara, koje u utorak prenosi austrijska agencija APA, u masovnoj grobnici u šumi nedaleko od sela Leše kod gradića Prevalje, nekoliko kilometara od granice s Austrijom, vjerojatno su među tih 700 žrtava i ostatci stotinjak austrijskih državljana. Riječ je, kako se pretpostavlja, o Austrijancima koje su potkraj rata uhitile postrojbe Titovih partizana u austrijskoj pokrajini Koruškoj i prebacile ih u Jugoslaviju gdje su, kako se sumnja, ubijeni.

Marko Štrovs, koji u ime slovenske vlade vodi povjerenstvo za otkrivanje i obilježavanje masovnih grobnica iz vremena rata i poraća, kojih je na slovenskom teritoriju do sada otkriveno više od 600, izjavio je za slovenske medije da je sredinom prošlog tjedna sondirana i istražena lokacija nedaleko od sela Leše, za koju se i prije na osnovi izjava svjedoka sumnjalo da sadrži posmrtne ostatke žrtava poratnih pogubljenja.

Štrovs je izjavio da se u jami dužine 21 i širine tri metra nalazi vjerojatno oko 700 žrtava, što je iznenadilo istražitelje koji su s obzirom na prijašnja spoznaje očekivali oko stotinu trupala.

Žrtve su, kako je dodao, muškog i ženskog spola, civili, a ubijene su potkraj svibnja 1945, nakon što su do sela dovezene kamionima, a onda otjerane da pješice hodaju do gubilišta.

Žrtve su ubijane u klečećem položaju s rukama vezanima na leđima, a na nekim tijelima nađeni su tragovi ozljeda od vatrenog oružja, izjavio je Štrovs. Slovenski mediji navode da su u masovnoj grobnici vjerojatno i bogatiji Slovenci iz okolice koje su komunističke vlasti nakon rata smatrale klasnim neprijateljima.

Po Štrovsovim riječima, iz izjava svjedoka i navoda mjesnog stanovništva dade se zaključiti da su ubojstva u šumi kod Leše, nedaleko od kapele Svete Ane, počinjena potkraj svibnja 1945. Sondiranjem terena i označivanjem sada je ta masovna grobnica i službeno potvrđena te uvrštena na popis do sada prikrivenih ratnih i poratnih grobišta kojih je otkriveno više od 600 na teritoriju cijele države.

Sondiranju masovne grobnice nazočili su predstavnici sudstva i policije te povjesničari, a mjesto je zaštićeno dok se ne odluči hoće li biti pokrenut postupak za zločin protiv zasad nepoznatih počinitelja. Štrovs je ocijenio da dodatne istrage vjerojatno neće biti jer se vjeruje da su počinitelji već mrtvi.

Moguće je da će žrtve ostati na mjestu gdje su ubijene, a moguća je i njihova ekshumacija i premještanje na neko drugo groblje ili u kosturnicu, objasnio je Štrovs novinarima. Jedna od mogućnosti možebitne identifikacije žrtava je i analiza DNA preko njihovih još živih srodnika, navode slovenski mediji.