REFORMA MIROVINSKOG SUSTAVA

Val prosvjeda najavljen u Francuskoj

06.09.2010 u 16:36

Bionic
Reading

Zbog nove reforme mirovinskog sustava koja predviđa podizanje minimalne dobi za stupanje u mirovinu sa 60 na 62 godine, u Francuskoj je za večeras u 20 sati najavljen niz prosvjeda

Francuski parlament u utorak, 7. rujna, raspravlja o novoj reformi mirovinskog sustava koja previđa podizanje minimalne dobi za odlazak u mirovinu sa 60 na 62 godine. Taj isti dan sindikati, uz podršku opozicije, najavili su čitav niz prosvjeda, uglavnom u državnim ustanovama.

Dok vladajući UMP kao argumente iznosi činjenice da je Francuska među posljednjim europskim zemljama koja provodi neminovnu reformu mirovina (Njemačka, Španjolska i Grčka već su provele svoje reforme), sindikati govore o zaštiti radničkih prava te da se, ovisno o prihodima i prirodi posla, zakon treba prilagoditi realnom stanju na tržištu rada. Nadalje, tvrde kako treba posebno pripaziti na mogući učinak zaposlenih starijih na zapošljavanje mladih.

Prema najavama, štrajk će se najviše osjetiti u javnom prometu školstvu i zdravstvenim ustanovama. Međunarodni i državni promet vlakovima bit će nešto usporen, dok će regionalni promet biti usporen za čak 50 posto. U zračnom prometu prosvjed će se također najviše osjetiti na domaćim linijama. Sindikati školstva najvaljuju čak 62 posto djelatnika koji će stupiti u štrajk, a i zaposlenici državnog radija i televizije također su najavili sudjelovanje u protestima.

Prema anketama koje je objavio dnevni list Libération, čak 70 posto Francuza odobrava akciju sindikalne mobilizacije, dok 60 posto ispitanih smatra da bi ministar rada Eric Woerth trebao dati ostavku. Inače, u čitavoj Europi intenzivno se provode reforme mirovinskog sustava. Podizanje dobi za odlazak u mirovinu (previđa se da će za 50 godina taj prag narasti do 67-68 godina) opravdava se dvostrukim učinkom demografske evolucije i produljenjem životnog vijeka.