TIHA DIPLOMACIJA

Vatikan traži oslobođenje Sakineh Ashtianí

06.09.2010 u 14:57

Bionic
Reading

'Sveta Stolica pozorno i djelatno prati sve što se tiče slučaja Sakineh Mohammadi Ashtianí', iranske žene (43) koja čeka izvršenje smrtne kazne kamenovanjem nakon priznanja o preljubu koje je iznuđeno mučenjem. To je izjavio glasnogovornik Vatikana, isusovac Federico Lombardi, nakon nepotvrđene informacije da se papa Benedikt XVI osobno zauzeo za osuđenicu kod iranskih vlasti

Lombardi je dodao da, kada se traži od Svete Stolice da se u humanitarnim akcijama zauzme za nekog kod vlasti drugih država, ona to ne čini javno, nego preko vlastitih diplomatskih kanala.

Potvrda je to informacije da je Vatikan izišao ususret sinu optužene, Sajadu Ashtianíju, koji je javno pozvao Papu i talijansku državu da spase njegovu majku od kamenovanja.

Podsjetimo, 31. kolovoza su talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini i ministrica za jednakost Mara Carfagna (učinile su to i sve druge zemlje EU-a) apelirali na iransku vladu da bude milostiva prema Sakineh Ashtianí.

Iranske su vlasti, pod pritiskom međunarodne zajednice i mnoštva građana (stiglo im je preko 260.000 potpisa iz cijelog svijeta), najavile reviziju presude ženi koja već pet godina leži u zatvoru optužena za preljub i nad kojom bi ponovno mogla biti izvršena 'edukativna' kazna od 99 udaraca bičem jer je britanski The Times 28. kolovoza greškom objavio fotografiju žene bez pokrivala, tvrdeći da je to slika Sakineh, iako se radilo o iranskoj političkoj aktivistici Susan Hejrat.

List se brzo ispričao, ali je iranski sud već bio naredio novu kaznu bičevanjem koja čeka izvršenje zbog, kako su navele iranske sudske vlasti, 'promoviranja korupcije i nemorala'.